Az amerikai cégeknél a válság előtti pár esztendő során felhalmozott adósságállomány java része a következő négy évben jár majd le a Standard & Poor's szerint.

A 2005-2007 közötti időszakban általános gyakorlattá vált, hogy a kockázati tőkebefektető-csoportok hitelből vásároltak fel jól működő cégeket, amelyekre azután ráterhelték a felvásárlásra igénybe vett hitelt.

Az innen eredő adósságok többsége 2011-14 között jár le, ám a válság megnehezítette ezek átütemezését, s ez számos, kedvezőtlen hitelképességű cég létét veszélybe sodorhatja - foglalta össze a New York Times a hitelminősítő jelentését.

Az S&P szerint 2011-14 között mintegy 1700 milliárd dollár értékű amerikai vállalati adósság jár majd le; a jövőre kiegyenlítendő vállalati adósságállomány az USA-ban eléri a 300 milliót, melynek több mint 40 százalékát a spekulatív kategóriába sorolja az S&P, azaz a határidőre történő törlesztését kérdésesnek tartja. A 2014-ben lejáró, 550 milliárd dollár értékű vállalati kötvényállomány 72 százaléka bóvli - azaz jelentős kockázattal bír tulajdonosai számára.

Az S&P szerint a vállalatok hitel-refinanszírozási lehetőségeit, így a bóvli-kötvények tulajdonosainak helyzetét csak nehezíti, hogy Európa kezeletlen adósságproblémáktól hangos, sőt, az utóbbi időben még az amerikai kilábalás tartósságát is vitatni kezdték a szakértők. A hitelminősítőnél úgy vélik, a kedvező megítéléssel rendelkező cégek számára is költségesebb lesz tőkéhez jutni a következő évek során, az alacsonyabb adósosztályba soroltak pedig teljesen "hiteltelenné" válhatnak az amerikai kötvénypiacon, így működésük ellehetetlenülhet.

Forrás: S&P/New York Times



Eltűntek a vevők a kötvénypiacról?

Az S&P által összegyűjtött adatok szerint az amerikai vállalati kötvénypiacon jelenleg nem fenyeget közvetlen csődhullám veszélye, ám a kockázatok így is jelentősek. Idén májusban 6,7 százalékra mérséklődött a bóvli-kategóriába sorolt kötvények bedőlésének aránya a tavaly év végi 11,3 százalékos csúcsról. A Bloomberg szerint 2009-es csúcsokhoz képest mérséklődött a vállalati kötvények állampapírokhoz mért relatív hozama is, bár a kibocsátások száma egy évtizede nem látott mértékben - 7 milliárd dollár alá, azaz a válság előtti szintek kevesebb mint negyedére - esett vissza az előző hónapban.

Utóbbi akár aggasztó is lehet, hiszen felveti a kérdést, hogy vajon azért kevesebb-e a kibocsátás, mert a vállalatok a kedvező pillanatra várnak, vagy mert a piacok nem veszik be a papírokat.

A bóvli-kategóriába sorolt amerikai vállalati kötvények állampapírokhoz mért extra hozama a 2009-es 18,86 százalékpontos csúcsról 11,83 százalékpontra mérséklődött kedden a Bank of America adatai szerint. A befektetésre ajánlott kategóriába sorolt vállalati kötvények extra hozama nem csökkent az elmúlt napokban, az továbbra is átlag 211 bázisponton áll (az idei legmagasabb spreadet június 10-én regisztrálták, ez 213 bázispont volt).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!