Nyakunkon az újabb aranyláz?

Korrekció várható az arany kereskedelmi árában azt követően, hogy a nemesfém iránti kereslet közel három évtizede nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt időszak során.
NAPI Online, 2007. szeptember 21. péntek, 12:33
Fotó:

Az árkorrekció hatására hosszú távú áremelkedés is bekövetkezhet a nemesfémpiacon. A csütörtöki elektronikus kereskedés során a decemberi szállítású arany ára 746,50 dollárra - 27 éve nem tapasztalt magasságokba emelkedett.

Ez persze egyelőre messze elmarad az 1980-as történelmi rekordtól, a 875 dolláros jegyzéstől, még nominálisan is. Ahhoz, hogy a dollár mai árfolyamán az arany ára elérje az 1980-as szintet, 2200 dollárra kellene felszöknie a nemesfém kereskedésének. Ennek ellenére szembetűnő, hogy az árak 16 százalékkal emelkedtek az előző év vége óta, azt megelőzően, hogy az előző hónap során további 11 százalékot emelkedett.

A Fed 50 bázispontos kamatvágása az elemzők szerint nyilvánvalóvá tette, hogy a központi bank felhagyott a dollár védelmével és az infláció visszaszorításával, ami viszont kedvez a nemesfém kereskedelmének. Az arany kereskedelme fellendülhet az keddi és a közeljövőben tervezett kamatcsökkentések nyomán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK