A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A nyersolaj ára ismét felkúszott a hordónkénti 76,60 dollár környékére, a napon belüli volatilitás azonban hatalmas méreteket öltött a múlt héten. Pénteken több mint öt dollárt jojózott az ár, őrületbe kergetve ezzel mind a fizikai oldal szereplőit, mind pedig a befektetőket. Tekintsük át, hogy miért is nehéz mostanság a kereskedők dolga, ha az árak alakulását próbálják megjósolni.

A finomítói kapacitások szűkössége oldódni látszik, mivel számos új és felújított finomító kezdi meg a termelést, közöttük is a legjelentősebb a Qinzhou Petrochina augusztusban startoló finomítója, amely napi 200 ezer hordónyi vadonatúj kapacitást hoz a piacra. A finomítói kapacitások bővülésével szemben áll azonban a selfterületeken folyó kitermelésre vonatkozó hat hónapos moratórium meghirdetése, amelyet az USA hozott a BP katasztrófáját követően - ez a moratórium szerkezetében rendezheti át az olajpiacot, hiszen az áringa, amely a selfterületeken a kitermelési engedélyek kiadását követően az esés irányába lendült, most könnyedén átbillenhet a kitermelési oldal szűkössége miatt.

A kitermelési oldalt szűkítheti ezenfelül az elkövetkező hetekben aktívvá váló hurrikánszezon, valamint Angola, Nigéria és Irak esetében az elmúlt időszakban tapasztalt kitermelési problémák hatása. Az augusztusi kínálatra egyébként rányomja bélyegét az északi-tengeri fúróállomások esetében meghirdetett karbantartási munkálatok sora is.

Mindezzel szemben áll azonban az a tény, hogy június végén a világ tengerein és óceánjain 80 millió hordót meghaladó mennyiségű nyersolaj hajózott - sok hajó már több mint két éve kering, vevőre és kirakodási kikötőre várva. Nehezíti a helyzetet a finomított üzemanyagot szállító tankerek esetében, hogy július 1-jétől a tengerészeti üzemben használatos üzemanyagok maximális kéntartalmát egy százalékban maximálták, tehát a régi készletek ebben a szegmensben gyakorlatilag eladhatatlanok újrafinomítás nélkül - az újrafinomítás viszont dupla költséget jelent.

Ha ennyi még nem lett volna elég a helyzet összetettségének érzékeltetéséhez, akkor Magyarország esetében adjuk még hozzá a képhez a dollár/forint árfolyam volatilitását, ami péntekről hétfőre meghaladta a hat forintot, ezzel is nehezítve az árak becsülhetőségét.

Mondhatnánk azt is, még szerencse, hogy ilyen meleg időnk van, így legalább a fűtésre nem kell költeni. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: a gázszolgáltatók többsége nagyjából havi egyenlő mennyiségben szerzi be a gázt, és a fel nem használt nyári mennyiségeket betárolja, így tehát könnyen elképzelhető, hogy az október-novemberben elfűtött gáz egy részét a szolgáltató még július-augusztusban szerezte be, tehát nem hagyható figyelmen kívül a nyári áralakulás sem.

Hogyan lehet tehát kisfogyasztóként eligazodni az ármozgató tényezők dzsungelében? Miként lehet fedezni magunkat a kockázat ellen? Melyik szolgáltatót válasszuk? Hogy fogunk kevesebbet fizetni a gázért? Ha most kell válaszolni ezekre a kérdésekre, akkor a válasz az, hogy kezdjünk minél gyorsabban a megújuló energiaforrások felé fordulni.


Tarjányi Dániel
szenior vállalati üzletkötő
Crédit Agricole Corporate and Investment Bank Magyarországi Fióktelepe

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!