Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alapkezelők drasztikusan csökkentették júniusra részvénypiaci kitettségüket a felmérés szerint, a részvényeket túlsúlyozó válaszadók aránya 27 százalékra csökkent a májusi 41 százalékról. Az európai részvénypiacot alulsúlyozók tábora jelentősen nőtt, 15 százalékra egy százalékról. Az árupiaci termékeket felülsúlyozóké 6 százalékra zuhant 12 százalékról. A kockázati kitettség csökkenését jól mutatja, hogy a készpénzt felülsúlyozók aránya a felmérésben 18 százalékra emelkedett, ez a legmagasabb érték 2010 júniusa óta. A felmérésben résztvevők immár nettó 26 százaléka válaszolta azt, hogy az átlagosnál kisebb kockázatot vállal portfólióiban, májusban még 15 százalék volt ez a szám. Az elmúlt két évben nem igazán kedvelt kötvények iránti vonzalom fordulni látszik. A szereplők 36 százaléka súlyozza már csak alul őket portfólióikban az áprilisi 58 és a májusi 44 százalék után.

Mi áll a változás mögött?

A kockázatkerülés növekedésének két fő oka van a felmérés szerint. Ezek nem túl meglepő módon az európai adósságválság és a Fed második körös kvantitatív lazítási programjának közelgő kifutása. A befektetők várakozásai a globális vállalati profitokkal kapcsoltban szintén csökkentek, azonban stabilizálódtak a világgazdaság kilátásairól alkotott kép stabilizálódni látszik, igaz, alacsonyabb szinten. A szereplők többsége nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Fed kvantitatív lazítási programjának harmadik köre (QE3) is lenne, ezzel végetérhet a piacokra több mint két éve hulló pénzeső.

 


A befektetők csökkentik kitettségüket, de nem kapitulálnak, egyszerűen semleges pozíciót vesznek fel a részvényekben, árupiaci termékekben és kötvényekben egyaránt - mondta Gary Baker, a BofA Merrill Lynch vezető európai részvénystratégája. A kapitulációnak nem látszanak jelei a magasabb készpénzállomány és a defenzív szektorokba történő rotáció ellenére sem. A globális lassulástól való félelemnek tovább kell növekednie ahhoz, hogy a szereplők elkezdjenek a Fed QE3 programjában reménykedni.

Feltörekvők előnyben, kivéve Kína

A befektetők elég vegyesen ítélik meg a feltörekvő országok kilátásait. Míg a feltörekvő országokkal kapcsoltban általánosságban optimisták, addig egyre nagyobb az aggodalom körükben a kínai gazdaság kilátásait illetően. A májusi 29 százalékról 23 százalékra csökkent a feltörekvő piacokat felülsúlyozó menedzserek aránya. E mellett talán ez az eszközosztály a legesélyesebb arra, hogy ismét a befektetők kedvencévé váljon. A válaszadók 22 százaléka szeretné a jövőben felülsúlyozni ezt a régiót a jövőben a májusi 19 százalék után, s immár 29 százalékuk véli úgy, hogy a vállalati profitkilátások ezen országokban a legkedvezőbbek.

A feltörekvő piacok iránt növekvő bizalom közben a szereplő egyre borúlátóbbak a kínai gazdaság kilátásait illetően, a régióval foglakozó szakemberek immár 40 százaléka véli úgy, hogy a kínai gazdaság gyengülni fog a következő 12 hónap során. A hangulat romlása az allokációkban is érződik, az előző havi 42 százalékról 33 százalékra csökkent a kínai eszközöket felülsúlyozó menedzserek aránya.

Japán megítélése viszont éles fordulatot vett, sok pesszimista befektető az erősen optimista táborba pártolt át. Míg egy hónappal ezelőtt a szereplők nagyjából fele-fele arányban hittek a szigetország gazdaságának gyengülésében és erősödésében, addig a mostani felmérésben már 89 százalékuk gondolja úgy, a japán gazdaság a  következő 12 hónapban erősödni fog.

Irány a defenzív

A szektorok közötti súlyozásban is tetten érhető az alapkezelők óvatosabbá válása. A jelek szerint a ciklikus szektorok iránti kitettséget a többség jelentősen csökkentette, így kisebb súlyt kapnak az iparvállalatok, a ciklikus fogyasztási cikkeket előállító vállalatok és a nyersanyaggyártók részvényei. A természeti katasztrófák nyomán a legnagyobb veszteséget a portfóliókon belüli súlyok tekintetében a biztosítási szektor szenvedte el. Növekedett viszont a defenzív szektorok súlya, a gyógyszeripari részvények és a a közművállalatok papírjainak súlya nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!