A páneurópai Stoxx 600 index 0,62 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,61 százalék nyereséget mutatott a kereskedés végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,60 százalékkal emelkedett.

A még nem hivatalos záró adatok szerint a londoni FTSE-100 index 0,53 százalékkal erősödött szerdán, Frankfurtban 1,56 százalékkal emelkedett a DAX index, a párizsi CAC-40 pedig 0,29 százalék nyereséggel zárt. Madridban 1,12 százalék, Milánóban 1,14 százalék volt a szerdai indexnyereség. Akadt azonban veszteséggel záró tőzsde is Európában, például a lisszaboni 0,32 százalék indexcsökkenéssel.

Az európai indexeket elsősorban a nap folyamán közzétett negyedéves vállalati eredmény beszámolók vezették feljebb szerdán. A makrogazdasági adatok szerdán nem kedveztek az árfolyamoknak, áprilisban ugyanis az IHS Markit gazdaságkutató intézet kimutatása szerint lassult a feldolgozóipari növekedési ütem az euróövezetben.

Az Apple beszállítóinak, az Austria Microsystems és az STMicroelectronics félvezető áramkör gyártóknak különösen jó napja volt az Apple várakozáson felüli második pénzügyi negyedévi eredményének köszönhetően.

A legjobban teljesítő ágazat azonban a nyersanyagipar volt, szintén negyedéves eredmény beszámolóknak köszönhetően. Az ágazati mutató két és fél százalékkal erősödött.

Az olajár vegyesen alakult, a Brent 0,34 százalékkal hordónként 72,88 dollárra csökkent, a WTI 0,21 százalékkal 67,39 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,21 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1968 dolláron, az arany ára négy havi mélypont közelében alig változott 0,02 százalékkal 1307,10 dollárra emelkedett unciánként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!