A CJSC OTP Bank saját honlapján közzétette 2008-as számait.Az üzemi eredmény 1,6 milliárd hrivnya ( 45 milliárd forint), a 2007-es háromszorosa volt. Az adózott profit azonban mindössze 76,6 millió hrivnyára, 2,2 milliárd forintra rúgott, szemben az előző évi 232 millió hrivnyás, mintegy 13 milliárd forintos eredménnyel. A két évvel ezelőtt megvásárolt bank az OTP háromnegyedéves jelentése szerint ( az IAS alapján) az első kilenc hónapban 11 milliárd forint adózott eredményt ért el. Az év utolsó három hónapjában a bank mintegy 37 miliárd forinttal növelte céltartalékait. Az ukrán leánybank közlemény szerint év végi mérlegfőösszege 33,7 milliárd hrivnya (975 milliárd forint) , a hitelportfólió 31,2 milliárd hrivnya volt, ami kétszerese a bázisnak. Ez forintban 904 milliárd forintot jelent, vagyis az OTP-birodalom egésze szempontjából is súlyos ( mintegy 15 százalékos) tétel. A  vállalati hitelek 80 százalékkal, a lakossági hitelek 121 százalékkal bővültek.Utóbbiak értéke 16,8 millió hrivnya, 487 milliárd forint volt. A céltartalékok egy év alatt nyolcszorosára 1,4 milliárd hrivnyára gyarapodtak jelent, ez forintban 40,6 milliárd forint. Ez a teljes hitelportfólió 4,5 százaléka. A bank saját tőkéje - a legutóbbi, októberi 120 millió euros OTP-tőkeemelés után az év végén 2,5 milliárd hrivnya ( 73 miliárd forint) volt, ez alig harmada az OTP eddig ráköltött mintegy 800 millió eurójának. Nem okoztak nagy meglepetést az OTP ukrán leányvállalatának közzétett számai - mondta el a Napi megkeresésére Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője. Ráadásul ezek az ukrán számviteli szabályok szerint készültek, így azok a nemzetközi szabványok szerint módosulhatna is. A piac azonban inkább arra figyel, hogy milyen lesz 2009 első félévének a teljesítménye Ukrajnában, vagyis kell e újabb tőkeemelés, esetleg eladják a leányvállalatot, amelynél az is kérdés, megmarad e önálló vállalatként - tette hozzá az elemző.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!