Nyereséges zárás Európában

A londoni értéktőzsde vezető indexe, a FTSE-100 bő 60 ponttal, 0,92 százalékkal javult. Frankfurtban a DAX-30 index 55 ponttal, 0,53 százalékkal emelkedett. Párizsban a CAC-40 alig észrevehetően, 0,7 ponttal, 0,02 százalékkal haladta meg szerdai záróárfolyamát. Az EuroStoxx 50 - az euróövezet 50 legnagyobb vállalatának papírjait tömörítő gyűjtőindex - 0,41 százalékkal erősödött.
MTI-Eco, 2016. szeptember 15. csütörtök, 19:14
Fotó: Reuters

Alapvetően iránytalan kereskedés folyt a fő piacokon annak ellenére, hogy egy sereg, elvileg piacmozgató fejlemény történt csütörtökön. Az angol és a svájci jegybank is változatlanul hagyta a mindkét országban rekordalacsony - Nagy-Britanniában 0,25 százalékos, Svájcban -0,75 százalékos - alapkamatot. Eközben az Egyesült Államokból - több más adattal egyidejűleg - három kiemelkedően fontos információ is érkezett augusztusról: a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés és a heti munkanélkülisegély-kérelmek száma is rosszabb lett a vártnál. Az általános megítélés szerint ezzel végképp nincs esély az amerikai alapkamat-emelésre a jegybank szerepét betöltő Fed illetékes testületének jövő heti ülésén.

Ez, az angol kiskereskedelmi forgalom vártnál kisebb ütemű csökkenése és a Bank of England utalása arra, hogy idén még lehet további kamatcsökkentés, fokozta a kockázatvállalási kedvet a londoni tőzsdén.

A kontinentális Európa két irányadó indexét csak a kamatemelés esélyének csökkenése miatt emelkedő New York-i indexek lendítették pozitív tartományba.

Az euró az 1,122 dolláros mélypontot és 1,1265 dolláros csúcsot is megjárva, háromnegyed órával az európai zárás után 1,124 dolláron forgott, nagyjából azon a szinten, ahol kora reggel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK