A zárás előtt mintegy három órával a 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,59 százalékkal történelmi csúcsra emelkedett, áttörve a 25 000 pontos lélektani határt. Az S&P 500 0,46 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,17 százalékkal állt szerdai záróértéke fölött.

Szerdán erősödéssel zárt New York. A DJIA 0,40 százalékkal, az S&P 500 0,64 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,84 százalékkal kapaszkodott föl.

Az olajpiac stabil volt. A fegyveres erőszakba torkolló iráni tüntetések ellenére Irán olajtermelése és exportja továbbra is zavartalan ugyan, de az árakba beépült egy rizikóprémium - mondják szakértők. Irán napi 3,8 millió hordóval az OPEC harmadik legnagyobb termelője. Az árakat támogatja a kemény észak-amerikai tél miatt növekvő kereslet és a nagy exportőrök termeléscsökkentése.

Kora estig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 32 centtel 61,95 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 5 centtel 67,89 dollárra ment föl, de délelőtt 68,27 dolláron is kereskedtek vele.

A dollár gyengült, az európai valuta kora este 1,2077 dollár körül forgott a reggeli 1,2035 dollárral szemben.

Az arany drágulását megállította az amerikai kamatemelési várakozások erősödése. Az arany nagyon érzékeny a kamatok növekedésére, mert a magasabb kamatszint rontja a nem kamatozó arany vonzerejét. Ugyanakkor erősíti a dollárt, és drágábbá teszi a dollárban jegyzett eszközöket, így az aranyat a nem dollárral fizető vásárlók számára. A fém unciáját (31,104 gramm) csütörtök kora este 1314,92 dolláron jegyezték az azonnali piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!