Nyereséggel zárt Európa az ünnepek előtt

Az európai piacok nagy része lanyha kereskedésben nyereséggel zárt az ünnepek előtt. Az emelkedésben ezúttal energiaipari cégek segítettek.
NAPI, 2011. december 23. péntek, 19:14
Fotó: Napi.hu

London rövidített kereskedési nap után a déli órákban zárt pénteken, így az FTSE-100 a karácsony előtti kereskedési napot 1 százalékos nyereségben, 5513 ponton fejezte be, míg a hétre 2,3 százalékkal erősödött. A DAX 0,5 százalékkal 5879, a CAC-40 egy százalékkal 3102 pontra emelkedett. A hét egészét tekintve a mutatók 2,6 illetve  közel 4 százalékos nyereséget könyvelhettek el. A Stoxx Europe 600 indexe 0,8 százalékkal erősödött, így 3 százalékos heti nyereséget ért el.

Pénteken a mérsékelt befektetői részvétel ugyan segített elterelni a figyelmet az európai adósságválságról, de a hozamgörbéken ez nem annyira látszott. Az olasz tízéves papírok 5 bázisponttal 6,84 százalékra emelkedtek az előző napi szinthez képest. Az olasz FTSE MIB indexnek csak 0,2 százalékos nyereség jutott péntekre, főleg az UniCredit és az Unione di Banche Italiane 4 illetve 2,1 százalékos esése miatt, miután az olasz szenátus zöld utat adott a 40 milliárd dolláros megszorítócsomagnak csütörtökön.

A londoni piacot az energiaipari cégek húzták: a BP 2, a Tullow Oil 3, a National Grid 2,5, a Centrica1,9 százalékkal hízlalta index értékét.

Párizsban a Total 2,1 százalékkal segítette a CAC-40-et, de itt a luxus ipar is kivette a részét; a LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton 1,6 százalékos drágulással húzta a mutatót.

Frankfurtban a DAX értékét javította a Deutsche Bank 0,4 százalékos drágulása, amelynek némi ellensúlyt biztosított a Commerzbank 0,7 százalékos esése. Az autóipar sem jelentett nagy húzóerőt pénteken:a Volkswagen1,4, a BMW 0,4 százalékot vesztett értékéből.

Az európai parkettek hétfőn a karácsonyi ünnepek miatt zárva tartanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK