Miközben a GDP 7,2 százalékkal csökkent az országban, a vizsgált vállalatok forgalma viszonylag jól alakult, összbevételük meghaladja a 41 milliárd lejt (közel tízmilliárd euró), és csak 13 százalékkal marad el a 2008-astól.

A válság hatására a tavalyi év első felében csak a gyógyszeripari vállalatoknak sikerült forgalomnövekedést elérniük, az év utolsó negyedében viszont már a nagy ipari cégek is bővülésről számoltak be.

A vállalatoknál alkalmazott megszorító intézkedések, illetve a nemzeti valuta felértékelődésének köszönhetően a tavalyi év végére mérséklődtek a cégek veszteségei, a negyedik negyedévre csak a vállalatok egyharmada jelentett profitcsökkenést, 13 pedig már növelte nyereségét.

 

Az elektronikai termékeket gyártó Electroputere Craiova például az év utolsó három hónapjában közel 18 millió eurós forgalmat bonyolított le, ami 38 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Dacia autógyár külföldi sikereinek köszönhetően az alkatrészeket gyártók és a beszállítók is remek utolsó negyedévet zártak, bevételeik 19 és 34 százalék között növekedtek. Az építőipari cégeknek viszont nem sikerült szinten maradni, és a válság alaposan megtépázta a bankok profitját is.

A BRD Group SocGen nettó profitja például 41,5 százalékkal, 792 millió lejre mérséklődött, a Banca Transilvania nettó nyeresége pedig 84,4 százalékkal zuhant. Bár a legnagyobb romániai tőzsdei cég, a Petrom még nem tette közzé a 2009-es évre vonatkozó jelentését, a bukaresti Ziarul Financiarnak nyilatkozó elemzők szerint az olajtársaság tavaly 40 százalékkal, 1,43 milliárd lejre növelte nyereségét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!