Pocsék időszakon vannak túl a nemzetközi árupiacok, legalábbis az árfolyamok szempontjából. Az olaj árfolyama a túlkapacitásoktól való félelem, a vártnál enyhébb formát öltő iráni szankciók és más egyéb tényezők miatt hatalmasat esett. De nem járt jobban sok más nyersanyag sem, a kereskedelmi háború és a globális gazdaság lassulásának lehetősége miatt a különböző fémek árfolyama is nagyot zuhant.

A nyersanyagok siralmas teljesítményét jól mutatja egy tőzsdén jegyzett alap árfolyama, amelynek funkciója a teljes árupiaci spektrum lefedése fedezeti és spekulatív célokból a befektetők számára. Az Invesco DB Commodity Index Tracking Fund árfolyama az október eleji 18,6 dollárról mostanra 15,3 dollárra zuhant, ez mintegy 18 százalékos veszteséget jelent alig egy hónap leforgása alatt.

Kép:

Ennek azonban most vége lehet - legalábbis ha igaza van a Goldman Sachs elemzőinek, akik éles fordulatot várnak a nyersanyagpiacokon a CNBC és a Bloomberg tudósítása szerint. A befektetési bank stratégái szerint a fordulat katalizátora a hétvégi G20-as csúcs lehet, ahol nem csak az olajpiac számos fontos szereplőjének képviselői, de a kereskedelmi háború két nagy szemben álló fele, Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök is találkozhatnak.

Az árupiacokon jelentkező, a fundamentumokhoz képest mért hatalmas félreárazások alapján úgy gondoljuk, hogy extrém kedvező lehetőségek kínálkoznak, különösen hosszabb távú olaj és arany vételi pozíciók kiépítésére - írták a befektetési bank elemzői. Szerintük a hét végi találkozót övező személyes egyeztetések és tárgyalások során megvan az esélye annak, hogy akár az olajkitermelő országok részéről további kitermelési korlátozásokról, akár a kínai-amerikai viszony enyhüléséről szülessen döntés. A prognózis szerint a nyersanyagárfolyamok a következő hónapok során átlagosan 17 százalékkal ugorhatnak meg a jelenlegi szintekről.

Míg a kőolajnál az esetleges koordinált kitermelői lépésektől, addig az aranynál az amerikai gazdaság várható lassulásától várják a fordulatot a banknál. A prognoszták szerint az aranypiac a Fed általuk várt 12 kamatemeléséből tízet már beárazott. Úgy vélik, az amerikai gazdaság jövőre lassul, s ez erősíti majd az arany, mint menekülési eszköz iránti keresletet. Ezt erősítheti a világ jegybankjai részéről jelentkező egyre erősebb aranykereslet.

Eközben alaposan átrajzolhatta a különböző, elsősorban feltörekvő gazdaságok kilátásairól alkotott képet az olaj mélyrepülése. Az amerikai WTI könnyűolaj hordónkénti ára az október eleji 76 dollár feletti szintről mostanra 50 dollár közelébe zuhant. Az áresésnek - ha tartós lesz - a hüvelykujj-szabály szerint a jelentős olajimporttal működő gazdaságok örülhetnek a legjobban, míg természetesen nagyon fáj az olajexportőröknek.

A Bloomberg összefoglalója szerint az olajáresés nagy nyertese az indiai és a dél-afrikai lehet a nagyobb feltörekvő országok közül, de természetesen a kínai gazdaságnak is jót tehet az energiaárak csökkenése. Akiknek viszont nagyon fáj az esés, az Szaúd-Arábia és Oroszország.

A pénzügyi hírügynökség a Capital Economics szakértőinek becslését idézve azt írja, hogy minden 10 dolláros esés a kőolaj hordónkénti árfolyamában 0,5 és 0,7 százalékpont közötti növekedést jelenthet a nagyobb feltörekvő országok várható GDP-jében.

Kép:

Ugyanakkor egy ekkora esés ennél jóval fájóbb lehet az exportőrök számára. Az Öböl-menti országok gazdaságaiban a GDP-ben 3-5 százalékos kiesést eredményez egy ekkora áresés, Oroszország és az Egyesült-Arab Emirátusok esetében pedig 1,5-2 százalékot. Fontos azonban figyelembe venni, hogy itt éves átlagokról van szó, tehát az olaj árfolyamának hosszabb távú átlagával illik számolni. Ez 2017 végén - a WTI árfolyamának 200 napos mozgóátlagából kiindulva - nagyjából a mostani szinten 50 dollár körül járt, míg idén eddig 67 dollár körüli értékkel lehet számolni.

Ezek a kedvezőtlen hatások akkor jelentkeznének, ha a most kialakult árszintek hosszabb időn keresztül is megmaradnának.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!