A 2000. augusztus 18-án bekövetkezett pusztaszőlősi gázkitörés a magyar olajipar történetének egyik legsúlyosabb balesete volt. A kút elfojtásához három hónapra és amerikai szakértők bevonására volt szükség. A Mol Rt.-nek több mint ötmilliárd forintnyi kára keletkezett, ennek nagy részét az elégett gáz és a kármentés költsége teszi ki. A környező településeken élő családokon a Mol közvetlen anyagi kártérítéssel enyhített, saját költségén bevezette a gázt Pusztaszőlősre, és hozzájárult az önkormányzat egészségügyi- és sport-beruházásaihoz is. Az ügyben vizsgálatot indító Magyar Bányászati Hivatal a kitöréskor a kút karbantartását végző, ománi tulajdonban levő MB Kőolajkutató Rt. felelősségét állapította meg, akik a hivatal megállapítása szerint eljárásuk során megszegték az 1993. évi XLVIII-as, a bányászatról szóló törvény előírásait. Az MBH döntését az érintett cég megtámadta. Az elhúzódó közigazgatási eljárás azonban egyértelműen kimondta, hogy a pusztaszőlősi gázkitörésért az MB Kőolajkutató Rt. a felelős. A tárgyalásos rendezésre tett kísérlet meghiúsult, a most lezárult választott bírósági eljárás kártérítésre kötelezte a MB Kőolajkutató Rt.-t. A bíróság határozata végleges, ellene jogorvoslatnak helye nincsen. A döntés a Molt ért kár egy részének, közel 2,5 milliárd forintnak a megfizetésére kötelezi az alperest. Az összeg nagyságrendjére és az MB Kőolajkutató Rt. anyagi helyzetére tekintettel a megítélt kártérítés megfizetésének ideje és mértéke bizonytalan - fogalmaz a Mol közleménye.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!