Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Csütörtökön este a hét éves állampapírok 28 milliárd dollár értékű aukciójára már növekvő érdeklődés mellett került sor, miután kedden visszafogott kereslet miatt mindössze 42 milliárdért adtak el két éves, szerdán pedig az elemzői kommentárok szerint szintén elég lagymatag érdeklődés mellett 39 milliárdért öt éves kötvényeket - írja a Reuters.

Utóbbiak hozama alacsonyabban alakult ugyan az előző alkalomnál, de így is túltett az elemzői várakozásokon.

Minden jel arra utal, a befektetők attól tartanak, hogy az egyre növekvő államháztartási hiány finanszírozására megindult államkötvény-dömping meghaladja a világ felvevőpiacainak befogadóképességét.

Az elsődleges forgalmazó Goldman Sachs elemzői szerint a 2010 szeptemberéig tartó két pénzügyi év során az Egyesült Államok várhatóan 2900 milliárd dollárnyi állampapírt bocsát ki.

Az eddigi aukciókon nagy érdeklődés övezte az úgynevezett közvetett licitálók vásárlási kedvét, mivel ezek közé tartoznak a nemzetközi jegybankok is. Ezek pedig április óta a legalacsonyabb mennyiségű ötéves papírt vásárolták szerdán, 36,7 százalékát a teljes csomagnak. A kétéves lejáratnál a múlt havi 69 százalékkal szemben csupán a felkínált mennyiség harmadát értékesítették kedden. A csütörtöki, hosszú szünet után újra bevezetett hétéves államkötvények aukcióján már javuló tendenciát regisztráltak, ekkor ugyanis a felkínált mennyiség 67 százalékára jelentkeztek a közvetett licitálók - írja Marketwatch.

Mindeközben az amerikai állampapírok hozama a gyenge aukciók, illetve a vártnál rosszabb munkaerőpiaci adat miatt tovább emelkedett. A menedékeszköznek számító értékpapírok szempontjából árletörő hatása van a túlfűtött tőzsdei optimizmusnak is.

Az árfolyamok beszakadásának csak az állta útját, hogy a Fed a csütörtöki kereskedés folyamán a piacon vásárolt vissza vegyes lejáratú állampapírokat a hitelkihelyezés élénkítésének, illetve a jelzáloghitelkamatok lejjebb szorításának céljából.

A hozamemelkedés abból a szempontból is igen érzékenyen érintheti a befektetőket, hogy a Fed a jövő héten jelenti be a lejáró állampapírok megújításának ütemezését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!