A Danubius Hotels Rt. - a többi társaságétól némileg eltérő tagolású - IAS szerinti gyorsjelentése szerint tavaly sikerült 9,4 százalékkal (34,332 milliárd forintra) növelni az árbevételeket, ugyanakkor a szállodacég kiadásai 12 százalékkal 26,905 milliárd forintra nőttek. A társaság adó előtti eredménye 4,727 milliárd forint (5 százalékkal kisebb, mint 2000-ben), amelyet az év végén végrehajott átszervezés - 250 fős létszámleépítés - költségei 361 millióval csökkentettek (novemberben ezeket még 600 millióra taksálta a cég). Így az adó előtti 2001-es eredmény 4 milliárd 366 millió forint lett, míg 2000-ben 4 milliárd 958 millió forint volt. (Ez nem tartalmazza a kisebbségi részre eső levonást.) Az adózott számokat a Danubius februárban még nem szokta közölni, és mivel a cég átlagos effektív adókulcsa az év végén már 95,36 százalékban birtokolt Lecebné Lazné miatt meghaladja a 18 százalékot, a nettó profit megfigyelők szerint 3,5 milliárd alá tehető. A számok annak ellenére nem túl rózsásak, hogy a Danubius mintegy 800 millió forintos árfolyamnyereséget számolt el devizahitelei után (141 milliót a visszafizetett és 654 miliót az év végén még fennálló 6,6 millió dolláros, valamint 45,5 millió eurós hitel után). Ez nagyjából kompenzálta az erős forintból illetve a sávszélesítés előtt megállapított és márkában meghatározott szobaárakból fakadó - a cég szerint 710 millióra becsülhető - bevételkiesést. A szobafoglaltság ugyan kismértékben emelkedett (62,4 százalékról 63 százalékra a magyar szállodákban, 78,3 százalékra Csehországban), de ezt jócskán meghaladta az általános költségek 22 százalékos növekedése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!