A Napi Gazdaság keddi számának cikke


- Hogyan fogadták a részvényesek, hogy elmarad az idei osztalék?
- Bízunk benne, hogy a közgyűlés megszavazza az osztalékfizetés idei elmaradását, amiért bőségesen kárpótolhatjuk részvényeseinek, ha megvalósul az a két - meglehetősen régóta tervezett - akvizíció, amelyeket a jelenlegi állás szerint az első félévben szeretnénk lezárni. Amint azt bejelentettük, egy nyugat- és egy kelet-európai nyomdaipari társaságot szeretnénk megvásárolni. A kiszemelt cégekről egyelőre annyit lehet elárulni, hogy tevékenységük illik a nyomda hosszú távú stratégiájába, és ha megvalósul a vásárlás, akkor a cégcsoport a nagyobb európai versenytársakkal is felveszi majd a versenyt. A tranzakció finanszírozásával kapcsolatban még vizsgáljuk, hogy azt hitelből vagy más forrásból valósítsuk-e meg. Úgy gondolom, hogy a részvényeseket bőségesen kárpótolja majd az osztalék elmaradásáért az a növekedési opció, amelyet az akvizíciókkal nyerünk.


- Milyen a piaci helyzet, látszik-e pozitív elmozdulás a válságévhez képest?
- Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a piac visszaállhat a válság előtti szintekre. 2010-ben még nem, de 2011-re jelentős növekedést várunk és derűlátók vagyunk. Ugyanakkor a tavalyi negyedik negyedévben úgy éreztük - és ez a számokon is látszott -, hogy erősödött a recesszió.


- Vissza kellett fogni fejlesztéseket a piac csökkenése miatt?
- Nem ez a megfelelő lépés a visszaesés idején, inkább a hatékonyság javítására helyeztük a hangsúlyt. A nyomda tavaly mintegy másfél millió eurót költött fejlesztésekre, ennek eredményeként jelentősen növekedtek kapacitásaink is.
2007-ben indította el az Állami Nyomda költséghatékonysági programját, ennek eredményei már 2009-ben látszottak, de az is látszott, hogy ezt a programot folytatnunk kell, mint ahogy intenzív fejlesztéseinket is. Hiába a visszaesés a gazdaságban, a cég csak úgy tud versenyképes maradni, ha nem csak kielégíti a fogyasztók igényeit, de elébe is próbál menni azoknak. Mindezt úgy kellett megtennünk, hogy az eredményességet is fenn tudjuk tartani. Úgy gondolom, hogy a magyarországi biztonsági nyomdaipari cégek között kiemelkedően jó eredményt értünk el tavaly az egymilliárdos profitunkkal. FAz exportunk annak ellenére nőtt, hogy exportpiacainkon is erőteljesen érzékelhetőek voltak a válság hatásai.


- Ez vissza is üthet, ha nem indul be a gazdaság.
- Ezzel nem értek egyet. A fejlesztések változatlan szinten tartását indokolta az a tapasztalatunk, hogy a biztonsági és informatikai többletszolgáltatások iránti igény nem tűnt el a válság hatására sem. Fejlesztéseink között az egyik legfontosabb terület a nanotechnológiai, nemrég nyertünk el egy ezzel kapcsolatos támogatást is. Hamarosan új biztonsági tintákkal lépünk a piacra, s még az idén elkezdjük forgalmazni az ezek felismeréséhez szükséges eszközöket. Ezzel a világon egyedülálló technikai kombinációt tudunk kínálni ügyfeleinknek. Ezek a termékek több iparág kutatásainak eredményeként jöhettek létre, rendszerünk lehetővé teszi a biztonsági anyagok felismerését, az azokban tárolt információk számítógépes rendszerekhez csatlakoztatását és feldolgozását.

A nanotechnológia mellett nagy potenciált látunk az adatmátrixok fejlesztésében és alkalmazásában is. Erre épül a már elkészült, új zárjegyfejlesztésünk is, amely a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja a jövedéki termékek számára. Emellett az adatmátrix többek között kiválthatja a jelenleg használt vonalkódokat, hiszen az azokon tárolt információk többszörösét lehet az adatmátrixokon tárolni. Az adatmátrixok felhasználási területe és a benne tárolható információ milyensége elképesztően széles, hiszen azokat egy egyszerű szoftver segítségével akár egy mobiltelefon is olvasni tudja. Kiemelt kutatási terület az elektronikus személyazonosítók, az úgynevezett E-ID-k fejlesztése, amelyet már nagy sikerrel be is mutattunk az idei londoni szakkiállításon. Ezekbe a plasztikkártyákba normál és érintkezésmentes chipet ültettünk és személyesítettünk meg, azok a nemzetközi standardoknak megfelelően biometrikus adatokat tárolnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!