Miután a magyar BUX és közép-európai társai masszív 3,3-4,5 százalékos gyengüléssel fejezték be a csütörtöki tőzsdenapot, a nyugat-európai piacok is nagy, bár mérsékeltebb veszteséggel zártak.

A portugál és a spanyol irányadó index legutóbb 2008 végén zuhant akkorát, mint csütörtökön, nyilvánvalóan szoros összefüggésben az országok államháztartásával kapcsolatos problémákkal.

Emellett a görög költségvetési hiányt illető, továbbra is fennáló aggályok is a befektetők vételi kedve ellen dolgozott.

A tőzsdék mellett a pénz- és állampapírpiacokon is érzékelhető határozott korrekció azonban nem "csak" ezekre a tényezőkre vezethető vissza. A görög, portugál, spanyol államkötvények hozamai alaposan megugrottak.

A délutáni amerikai munkaerőpiaci adat is nagy csalódást keltett, és a befektetők még bizonyára attól sem függetlenítették magukat, hogy Kína egyre határozottabb jeleit adja annak, hogy elsősorban a hitelezés megszigorításával igyekszik visszafogni a túlfűtött gazdasági növekedést.

Ilyen környezetben a jelek szerint nem sok hatása volt az Európai Központi Bank (ECB) elnöki kamat-kommentjének sem, amely szerint az ECB bízik Görögországban.

A piacon határozottan hangulatváltás következett be, így az elemzők szerint további gyengülés jön. A londoni Footsie 2,2, a frankfurti DAX 2,5, a párizsi CAC 40 pedig 2,8 százalékkal esett csütörtökön. Az egyes országok tőzsdeindexei is gyengültek, egyedül csak Izland jelentett kivételt ez alól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!