BUX
38240

Nyugat-Európa mínuszban zárt

Ugyan a napközbeni mélypontokhoz képest zárásra javult a helyet, a vezető nyugat-európai részvényindexek 0,5-0,8 százalékos veszteséggel zárták a hét utolsó kereskedési napját.

NAPI, 2010. november 26. péntek, 18:47

A Footsie 0,5 százalékkal 5669, a DAX ugyanennyivel 6849, a CAC-40 pedig 0,8 százalékkal 3729 pontra süllyedt.

A hangulatra a koreai feszültségek és az európai adóssághelyzet miatti aggodalmak nyomták rá bélyegüket.

Az igazán nagy mínuszt a madridi Ibex 35 hozta össze: az 1,8 százalékos veszteség az elmúlt öt napban már a negyedik csökkenést jelentette. A spanyol piacon a bankok kerültek nagy nyomás alá, miután felerősödtek azok az aggodalmak, hogy Írország után Portugália, ezt követően pedig Spanyolország lehet a következő, amelyet Európa arra próbál rábeszélni, hogy pénzügyi segítséget kérjen.

Másutt szintén a bankok vezették az áresést, illetve - Londonban - csatlakoztak hozzájuk a gazdasági kilátásokra igen érzékeny bányaipari részvények is. Az FTSE-100 komponensei között ugyanakkor látványosan, több mint 4 százalékkal drágultak a BT Group papírjai, miután BNP Paribas megemelte a részvény célárát, a távközlési cég pedig közölte, hogy 5,5 százalékos pakettet eladna indiai partnerének, a Mahindra & Mahindra nevű cégnek közös vállalkozásukból, a Tech Mahindrából.