Nyugat-Európa zöldet kapott

A fő nyugat-európai indexek nyereségben zárták a hét utolsó napját. A piacoknak az adott lendületet, hogy Janet Yellen a leendő Fed-elnök a kötvényvásárlási program támogatásáról beszélt.
Napi.hu, 2013. november 15. péntek, 18:55
Fotó: Napi.hu

A londoni FTSE-100 0,4, a CAC-40 és a DAX 0,2 százalékos nyereséget ért el pénteken. A Stoxx Europe 600 indexe szintén 0,2 százalékkal zárt a csütörtöki záróérték felett. A periféria indexei viszont gyengélkedtek: a milánói FTSE MIB 0,4, a madridi IBEX-35 0,1, az athéni ASE 0,9 százalékot esett. Heti összevetésben az FTSE-100 0,4, a DAX 1, a CAC-40 0,8 százalékkal került feljebb.

Európában pénteken a piaci hangulatot egyrészt befolyásolta, hogy az EU statisztikai hivatala megerősítette a korábbi előzetes adatot arról, hogy az euróövezetben októberben 0,7 százalékra lassult a tizenkét havi infláció a szeptemberi 1,1 százalékról, mindinkább alulmúlva az Európai Központi Bank (ECB) által egészségesnek tartott legföljebb 2 százalékos ütemet. Az adat az olcsóbb üzemanyagon kívül a lakossági kereslet súlyos hiányát is jelzi. Befektetők úgy látják, hogy az ECB kamatvágása mögött a deflációtól való félelem állhatott.

Az Egyesült Államokban októberben gyengült az ipari termelés, és ebben a hónapban tovább romlik a keleti parti feldolgozóipar teljesítménye, a szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) két statisztikája szerint. A visszaesés csekély a korábbi hónapok növekedéséhez képest, de jelzi, hogy zavarok vannak az amerikai gazdaságban.

Ezek a hírek erősítették a befektetők meggyőződését, hogy mind a Fed, mind az ECB az enyhítés folytatásával, az utóbbi esetleg a bővítésével is kénytelen támogatni a gazdaságot. Így a tőzsdéket idén már rekordokra hajtó központi banki pénzáradat legalábbis változatlan maradhat belátható ideig.

A befektetői hangulatnak jót tett a fentiek mellett a Kínai Kommunista Párt közleménye is a héten elfogadott új, piacbarát reformprogramjáról. A tervek fő célja növelni a magántőke mozgásterét és a hazai lakosság fogyasztását, ami jó hír Kína kereskedelmi partnerei számára.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK