A recessziós félelmek újabb pusztítást végeztek az európai parketteken, az euró-alapú részvényeket tömörítő FTSEurofirst 300 5,4 százalékkal, a Dow Jones Stoxx 600 pedig 4,7 százalékkal esett, ezzel mindkét index ötéves mélypontján zárt pénteken. A nap folyamán még ennél is csúfosabb teljesítményt jeleztek a mutatók, ám a zárás előtt némi korrekción estek át a nagyobb európai tőzsdeindexek. Így a Footsie és a DAX 5 százalékos, míg a CAC 40 3,5 százalékos veszteséggel zárt.


Az FTSEurofirst 300-as index októberben eddig 22,4 százalékos, csak az elmúlt hét során pedig 7,8 százalékos esést szenvedett el, míg a DJStoxx 600 ez idő alatt 7,2 százalékot adott le értékéből. A világ részvénypiacairól több mint 10 000 milliárd dollárnak megfelelő tőkét vontak ki október eleje óta - ez az ez évi tőkekivonás mintegy harmadát adja.

A makroelemzők egy ideje nem a hitelválságról, hanem a reálgazdaság válságáról beszélnek, amelynek újabb bizonyítékát találták pénteken a brit GDP-adatban, amely a szigetország gazdaságának recessziójáról tanúskodott.


A pénteki pánik során ismét a bankokat támadták a legnagyobb vehemenciával. A brit HSBC árfolyama 17,7 százalékkal zuhant azt követően, hogy a Morgan Stanley lefelé módosította a papírra adott célárfolyam-ajánlását, valamint 50 százalékos osztalék-csökkentést jósolt 2009-re, arra hivatkozva, hogy a bank profitkilátásait jelentősen lerontja a tény, hogy a feltörekvő piacokat is elérte a válság. A HBOS veszteségei szektortársáéhoz hasonlók voltak.


A francia Société Générale árfolyama 7,6 százalékkal csökkent azt követően, hogy pénteken megkezdődött a francia bankok megmentésére irányuló 5 milliárd eurós központi kölcsön folyósítása, és a SocGen is közte volt annak a hét banknak, amely élt a kormányzat által felkínált lehetőséggel.

Az olaj árupiaci jegyzésének csökkenése az energiaszektor megítélésének ártott. A texasi könnyűolaj árfolyama több mint 7 százalékkal hordónként 63 dollár közelébe zuhant azt követően, hogy az OPEC bejelentette: csökkenti a kitermelést, hogy reagáljon a kereslet mérséklődésére, ám közel sem olyan mértékben, mint ahogy az korábban várták. A BP, a Shell és a Total jegyzése 4-7 százalékkal csökkent a nap folyamán folyamán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!