Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rekordnagyságú veszteséget kellett elkönyvelnie a tavalyi negyedik negyedévben a világ legnagyobb nyugdíjalapjának, a Japán Állami Nyugdíjbefektetési Alapnak  (GPIF) a Bloomberg tudósítása szerint. A Morgan Stanley szakértőinek számításai szerint az alapban kezelt vagyon értéke december végére 155 600 milliárd jenre, azaz 1430 milliárd dollárra csökkent, ami 14 000 milliárd jenes (128 milliárd dolláros) veszteséget jelent szeptember végéhez képest.

A veszteségek nagy részéért a részvénypiaci áresés okolható, ugyanakkor az alap az előző negyedévekben nem teljesített rosszul 2014-es stratégiaváltásának köszönhetően. Ekkor határozták ugyanis el, hogy az alap fokozatosan a részvényekbe csoportosítja át az általa kezelt vagyon egy részét a hazai kötvénypiacról. Az alapnak nem is nagyon volt más választása, hiszen a kötvényhozamok globálisan és különösen japánban elképesztően alacsonyan járnak az elmúlt években, így diverzifikálniuk kellett, ha valamilyen hozamot el szerettek volna érni - mutatott rá Naoki Fujiwara, a tokiói Shinkin Asset Management Co. alapkezelője. A GIPF szemszögéből érhető volt a lépés, azonban a nyugdíjasok szemszögéből nézve lehet, hogy túl magas kockázatot vállaltak - tette hozzá.

A  Bloomberg szerint a globális részvénypiacokon az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a növekedési félelmek hatására bekövetkezett áresés nyomán a jegyzett részvények összértéke 10 ezer milliárd dollárral csökkent. A japán Topix index 18 százalékot esett október eleje és december vége között, ez 2008 óta a legrosszabb teljesítmény volt a japán részvényektől, az S&P 500-as index vesztesége 14 százalékos volt, ami 2011 óta a legrosszabb negyedévet jelentette. Eközben a jen 3,7 százalékkal erősödött a dollárhoz képest.

A GIPF a számítások szerint 7700 milliárd jent bukhatott a japán és 6600 milliárd jent a külföldi részvényeken - írta a Nikkei című lap a Nomura Securities számításaira hivatkozva.

Ugyanakkor Shingo Ide, az NLI Research Institute vezető részvénystratégájának véleménye szerint a GPIF hosszabb távú teljesítménye sokkal fontosabb, mint az egyes negyedéveké. A részvények jó szereplésének köszönhetően ezt megelőzően kilenc negyedéven keresztül pozitív volt az alap teljesítménye, s ennek köszönhető, hogy a kezelt vagyon soha nem látott nagyságot ért el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!