Ekkorát még nem buktak a nyugdíjasok sehol a világon

Hatalmas, soha nem látott veszteségeket szenvedhetett el a tavalyi negyedik negyedévben a világ legnagyobb nyugdíjalapja a részvényáresések miatt. A japán állami nyugdíjalap veszteségei jól mutatják, hogy a magasabb hozamhoz időnként magasabb kockázat is járult.
Lovas-Romváry András, 2019. február 2. szombat, 11:29
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

Rekordnagyságú veszteséget kellett elkönyvelnie a tavalyi negyedik negyedévben a világ legnagyobb nyugdíjalapjának, a Japán Állami Nyugdíjbefektetési Alapnak  (GPIF) a Bloomberg tudósítása szerint. A Morgan Stanley szakértőinek számításai szerint az alapban kezelt vagyon értéke december végére 155 600 milliárd jenre, azaz 1430 milliárd dollárra csökkent, ami 14 000 milliárd jenes (128 milliárd dolláros) veszteséget jelent szeptember végéhez képest.

A veszteségek nagy részéért a részvénypiaci áresés okolható, ugyanakkor az alap az előző negyedévekben nem teljesített rosszul 2014-es stratégiaváltásának köszönhetően. Ekkor határozták ugyanis el, hogy az alap fokozatosan a részvényekbe csoportosítja át az általa kezelt vagyon egy részét a hazai kötvénypiacról. Az alapnak nem is nagyon volt más választása, hiszen a kötvényhozamok globálisan és különösen japánban elképesztően alacsonyan járnak az elmúlt években, így diverzifikálniuk kellett, ha valamilyen hozamot el szerettek volna érni - mutatott rá Naoki Fujiwara, a tokiói Shinkin Asset Management Co. alapkezelője. A GIPF szemszögéből érhető volt a lépés, azonban a nyugdíjasok szemszögéből nézve lehet, hogy túl magas kockázatot vállaltak - tette hozzá.

A  Bloomberg szerint a globális részvénypiacokon az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a növekedési félelmek hatására bekövetkezett áresés nyomán a jegyzett részvények összértéke 10 ezer milliárd dollárral csökkent. A japán Topix index 18 százalékot esett október eleje és december vége között, ez 2008 óta a legrosszabb teljesítmény volt a japán részvényektől, az S&P 500-as index vesztesége 14 százalékos volt, ami 2011 óta a legrosszabb negyedévet jelentette. Eközben a jen 3,7 százalékkal erősödött a dollárhoz képest.

A GIPF a számítások szerint 7700 milliárd jent bukhatott a japán és 6600 milliárd jent a külföldi részvényeken - írta a Nikkei című lap a Nomura Securities számításaira hivatkozva.

Ugyanakkor Shingo Ide, az NLI Research Institute vezető részvénystratégájának véleménye szerint a GPIF hosszabb távú teljesítménye sokkal fontosabb, mint az egyes negyedéveké. A részvények jó szereplésének köszönhetően ezt megelőzően kilenc negyedéven keresztül pozitív volt az alap teljesítménye, s ennek köszönhető, hogy a kezelt vagyon soha nem látott nagyságot ért el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.04 18:55

@Józsi1111: "képtelen vagy felfogni, hogy minden részvény osztalékfizető"

Jjjáájjj... tényleg képtelen vagyok, föladom az oktatásodat, ennyi erővel a tyúkodat is taníthatnám az ábécére, Móricka...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.02.04 18:45

@Józsi1111: folyt.
Az már kiderült, hogy te azt akartad írni az első kommentedben, hogy osztalékfizető cégek részvényeit kellett volna megvenniük.
Nos ilyet vettek.
De a részvényvagyon értéke a részvények eladási ára.

Mivel az ár csökkent, a nyugdíjbiztosító vagyona csökkent.
De a részvények osztalékát ez nem érintette.
Egyébként bármilyen hihetetlen is számodra, de a tulajdonosok ( részvényesek) dönthetnek úgy, hogy osztalékot fizetnek a részvénytársaság tőkéjéből is.
Vagy úgy is, hogy még a nyereségből sem.
Látod a megfogalmazásomból, hogy valójában a részvényesek maguknak fizetnek osztalékot.
Nem a részvények fizetik azt.
De gondolom ez neked olyan, mint tyúknak az abc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.02.04 18:24

@Panzerkraftwagen_Drei:

Én semmi hibát nem követtem el.
A legelső kommented tele volt ostobasággal.
Sajnálatos, hogy képtelen vagy felfogni, hogy minden részvény osztalékfizető.
Ez az osztalékfizető kötelezettsége minden részvénynek megvan, vagyis minden részvény osztalékfizető.
A tényleges osztalékfizetés már a részvénytársaság nyereségességétől és a részvényesek döntésétől függ, vagyis a tényleges osztalékfizetés az a részvénytársaság tulajdonsága.
Nem osztalékot fizető vagy nem fizető részvény, hanem osztalékot fizető vagy nem fizető cég van.
Egyébként sokadszorra, az osztalékfizetés a cikk szempontjából mellékes.
Te úgy vetted, hogy a probléma az osztalékot nem fizetés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.03 01:54

@Józsi1111: "előzőleg pont azt írtam"

Nem azt írtad, Móricka, hanem azt se tudtad hogy mi az az osztalék amíg el nem magyaráztam neked. Aztán még utána is avval jöttél hogy azt biztosan a saját tőkéjükből fizetik a cégek. Ha érdekel a téma, akkor végezz el egy pénzügyi tanfolyamot, business school-t, akármit, én itt nem tudlak megtanítani az alapfogalmakra.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.02.03 01:31

@Józsi1111: folyt.
Az osztalék fizetés a cikkbéli probléma szempontjából egyébként is mellékes.
A nyugdíjbiztosító vagyonának csökkenéséről van szó, ami a részvények árának csökkenése miatt következett be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html