Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakszervezetek és a nyugdíjalapok tisztségviselői egyaránt arra várnak, hogy a holland kormány már ezen a héten az ország nyugdíjbiztosítási rendszerét érintő rendkívüli intézkedésekkel áll elő. Remélik, hogy a nyugdíjbiztosítókat szabályozó szigorú előírásokon legalább átmenetileg lazítanak majd egy keveset, s ezzel elkerülhetővé válik, hogy több millió ember nyugdíja csökkenjen a jövő évtől kezdődően - írja a Financial Times.

Hollandiát általában úgy ismerik, hogy az ország rendelkezik a világ egyik legbőkezűbb és egyben tőkével legstabilabban ellátott nyugdíjrendszerével. A Mercer nevű nemzetközi tanácsadócég egyébként nemrég megjelent tanulmányában a holland nyugdíjrendszert hozta ki a norvég rendszerrel együtt a világ legjobbjának .Így a lap szerint problémája előre vetítik azt, hogy milyen finanszírozási problémákkal kell majd a nyugdíjrendszereknek szembenézniük világszerte. A holland rendszer gyenge pontjait konkrétan az Európai Központi Bank (ECB) ultra laza monetáris politikája hozta felszínre, amely a kötvényhozamokat a negatív tartományba lökte Európa-szerte, s amely miatt megemelkedett a holland nyugdíjalapok finanszírozási szükséglete.

A szakszervezeteknél már megszólalt a vészcsengő

Wouter Koolmees, a holland szociális és munkaügyi miniszter e héten ír várhatóan a törvényhozásnak és megteszi javaslatait a nyugdíjszektort érintő problémákra, még az ügyről rendezendő csütörtöki parlamenti vitanap előtt - írja a brit lap. A dolgok jelenlegi állása szerint a járulékok nagysága a következő 5 évben akár 30 százalékkal is emelkedhet. Ahogy most áll a helyzet, mintegy kétmillió embernek kell a jövő évtől kezdve azzal számolnia, hogy csökken a nekik járó kifizetések nagysága - mondta Shaktie Rambaran Mishre, a 197 holland nyugdíjalapot képviselő Holland Nyugdíjszövetség elnöke.

A szakszervezetek idén már többször tiltakoztak, s sztrájkokat is szerveztek az esetleges nyugdíjcsökkentések miatt, s azzal fenyegetőznek, hogy további akciókat szerveznek, ha a kormányzat nem lép valamit az ügyben. A jövő héten érdemi előrelépést várunk az ügyben, ha nem történik semmi, akkor mozgósítunk - mondta Tuur Elzinga, a legnagyobb holland szakszervezeti szövetség, az FNV vezető nyugdíjügyi tárgyalója.

A holland vita az első komoly megjelenése annak a helyzetnek, amely már régóta fenyegeti az ellátórendszereket a fejlett világban. Az alacsony kamatok, az elöregedő népesség és az egyre hosszabb várható élettartam világszerte komoly problémát jelentenek a jelenlegi nyugdíjrendszereknek.  A világ vezető pénzügyi szakembereit és közgazdászait tömörítő Group of Thirty, vagy G30 csoport nemrég arra figyelmeztetett, hogy a világ 20 legnagyobb országában mintegy 15,8 ezermilliárd dollárnyi finanszírozás hiányzik a nyugdíjrendszerekből a lakosság elöregedése miatt.

A Hollandiában az állami alapnyugdíjat nagyon sikeresen egészítik ki a különböző vállalati nyugdíjprogramok.Ezek együtt lehetővé teszik, hogy nyugdíjba vonulásuk után a munkavállalók korábbi keresetük átlagosan 80 százalékát is hazavihessék. A rendszer hasonló a brit és az amerikai rendszerhez, azzal a különbséggel, hogy sokkal bőkezűbb és alacsonyabb kockázatmentes kamatokat használ az eszközök értékeléséhez, ami ahhoz vezet, hogy a pénztáraknak arányosan több befektetéssel kell rendelkezniük a jövőbeni fizetési kötelezettségeikhez képest.

Új fronton pusztít a zérókamat-politika

Az alacsony kamatok miatt szeptemberre már 70 olyan munkáltatók által felállított nyugdíjalap volt Hollandiában, amelyeknél a finanszírozási arány a törvényi minimumszint alá süllyedt - derül ki a Holland Központi Bank jelentéséből. Ha egy alap finanszírozási szintje öt éven keresztül a törvényi minimum alatt marad és nincs előrelépés egy egészségesebb finanszírozási szerkezet felé, akkor kötelező csökkentenie kifizetéseit. Bár a kamatok enyhén emelkedtek az elmúlt hetekben, ez nem volt elég a javuláshoz és mostanra elég sok alap a nyugdíjak csökkentésével kell szembenézzen.

Ugyanakkor nemrég egy 10 akadémikusból álló csoport levélben kérte a parlamentet és a kormányt arra, hogy ne csökkentsék az előírt kötelező finanszírozási szintet a nyugdíjalapok számára. Ez ugyanis szerintük azt jelentené, hogy fiatalabb munkavállalók járnak majd rosszabbul, s a fazék minden évben egy kicsit üresebbé válna.

Lex Hoogdin, a Groningeni Egyetem professzora, aki nem írta alá levelet úgy véli, a nyugdíjcsökkentések talán nem lépnek életbe s a kormány beavatkozik. Azonban ez szerinte csak a probléma elodázása lenne, hiszen előbb utóbb nem fogják tudni tartani azt a kifizetési szintet, amiben az emberek reménykednek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!