Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Financial Times értesülései szerint az olasz Unicredit csoport holnap bejelentheti, hogy  megegyezést kötött az amerikai hedge fund kezelő céggel, a Mariner Investment Grouppal, a problémás, energetikai és áruszállítási szektornak nyújtott hiteleihez kapcsolódó kockázatok egy részének átvételéről. A 910 millió eurós problémás hitelállománytól való megszabadulás jelentősen csökkentheti a bankcsoport tartalékképzési kötelezettségeit.

A lap információ szerint a Mariner egyben bejelenti, hogy új üzletágat indít, amelyben intézményi befektetők pénzéből új, kockázatmegosztó tranzakciókat hajtana végre európai bankokkal, akik a lehetőséget kihasználva így könnyebben meg tudnának felelni a Bázel III. tőkekövetelményeinek, s így könnyebben nyújthatnának új hiteleket.

Az amerikai hedge fundok a lap szerint egyre inkább keresik az európai befektetési lehetőségeket. Erre jó lehetőséget biztosítanak számukra az európai bankok, amelyek a várakozások szerint a közeljövőben jelentős nagyságrendben szabadulhatnak meg kockázatos eszközeiktől.

A Mariner kezdeményezése annyiban egyedülálló, hogy eddig nem nagyon volt példa biztosítótársaságok és nyugdíjalapok bevonására infrastrukturális beruházások finanszírozásába ehhez hasonló konstrukció keretében. Ez új fejlődési állomást jelenthet az úgynevezett "árnyék-bankrendszer" fejlődésében.

Az Unicredit szerint a tranzakció jelzi, hogy a külföldi befektetők egyre inkább hajlandóak olasz eszközök finanszírozásába beszállni, s ez további hasonló üzletek előtt nyithatja meg az utat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!