A kínai vezetés komolyan veszi a néhány hete megindult drasztikus tőzsdei áresést, s változatos eszközökkel próbál megálljt parancsolni a részvénypiaci zuhanásnak. A kínai jegybank, a PBOC még szombaton rendkívüli kamatcsökkentésről döntött, 25 bázisponttal mérsékelték a betéti és hitelkamatokat, s az agrár és kkv hitelező bankok esetében a kötelező tartalékráta 50 bázispontos mérsékléséről határoztak.

Ez - a rázós hétvégét követően - hétfőn nem volt elegendő az áresés megfékezésére, a Shanghai Composite Index 7,5 százalékos mínuszban is járt a hét első kereskedési napján. A piac stabilizálását segítendő, hétfőn délután a kínai értékpapír piaci felügyelet közleményt tett közzé, amely szerint a rendkívül heves korrekció nem egészséges - írja a Financial Times.  E mellett a szociális és pénzügyminisztérium nyilvánosságra hozott egy új szabályozási tervet, amely megengedné az állami nyugdíjalapoknak, hogy részvényekbe is fektessenek. A közzétett tervek alapján, ha a terv megvalósul, akkor a nyugdíjalap vásárlásai mintegy 97 milliárd dollárnyi keresletet generálhatnak a kínai részvények iránt a piacon.

E mellett úgy tűnik, megindult a közvetlen állami beavatkozás is a piacon, a legnagyobb állami pénzügyi holding, a Central Huijin 10 milliárd jüan értékben vásárolt nagyobb kapitalizációjú cégek részvényeit tartó alapok befektetési jegyeiből.

A mai kereskedésben az index tovább zuhant, a nap elején 4,6 százalékkal állt lejjebb előző napi záróértékénél, s ezzel már 23 százalékkal járt június 12-én beállított csúcsa alatt, innen fordult, s végül 5,5 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Eközben a kínai értékpapír szabályozó bizottság szóvivője arról jelentetett meg közleményt, hogy a jelenlegi piaci esés természetes következménye a korábbi heves áremelkedést követő profitrealizálásnak. Úgy vélte, a hétfői esés ellenére a piacon már több volt a vételi szándék, mint az eladói, s a piac likviditása egészséges maradt.

A most bejelentett tervekről már évek óta folyik a szakmai vita Kínában. Ennek oka, hogy az elöregedésnek induló népesség miatt a kínai nyugdíjrendszer előbb-utóbb túlterheltté válhat, s azt remélik, hogy a lazább befektetési szabályokkal a jelenleginél nagyobb hozamot tudnának biztosítani a nyugdíjalapoknak. A tervek szerint az új szabályok a vagyon 30 százalékáig engednék, hogy az alap részvényeket tartson.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!