Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában az ünnep miatt (Memorial Day) piaci szünnap volt hétfőn, ám a kontinensen normál nyitva tartással üzemeltek a börzék.

A piacok hétfőn tudtak reagálni Spanyolország Fitch Ratings általi, péntek esti, már zárás után napvilágot látott leminősítésére, és a német tőzsde kivételével lejjebb ereszkedtek az irányadó indexek.

Értelemszerűen főleg a spanyol papírok árfolyamaiban volt érzékelhető az ország hitelbesorolásának romlása: a madridi IBEX index közel 1 százalékkal süllyedt a pénteki zárószinthez képest.

A hispán pénzintézeti szektor mellett a görög bankok jegyzése is hanyatlott a hét első napján. A második legnagyobb görög hitelintézet, az EFG Eurobank Ergasias árfolyama esett, miután az UBS csökkentette célárát - számolt be a Bloomberg.

A német piacon viszont az általános gyengüléssel szemben többnyire emelkedtek az árfolyamok, elsősorban az európai rossz hírek miatt gyengébb eurón nyerő, nagy, exportra termelő vállalatok, például az autógyártók jegyzése, így a VW, és a Daimler is. A DAX 0,3 százalékkal erősödött a zárásig.

Ez pedig elég volt ahhoz, hogy a páneurópai indexek is többlettel fejezzék be május utolsó tőzsdenapját: a Stoxx 600 mutató és az FTSEurofirst 300 is enyhe erősödést mutatott a kereskedés végén.

Vagyis meglehetősen nyugodtan reagáltak a spanyol leminősítés hírére. Ezzel együtt hétfőn is napvilágot láttak kedvezőtlen hírek az euróövezettel kapcsolatban.

A francia költségvetési miniszter, Francois Barion szerint országának kimagasló nemzetközi megítélése is veszélybe került az európai adósságválság miatt. A párizsi CAC 40 index 0,2 százalékot veszített hétfőn, miután a nyitásban még erősödést mutatott. Ezen kívül egy eurózónás index a hangulat váratlan májusi romlását mutatta.

Bátorítást adhattak ugyanakkor a chicagói Federal Reserve Bank elnökének, Charles Evansnek a szavai a befektetőknek, aki szerint az európai adósságválság akár az amerikai kamatemelési ciklus kezdését is késleltetheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!