BUX
38971

Nyugodtan telt a hét utolsó napja - erősebb lett a forint

Megkönnyebbültek a piacok pénteken, ami kedvezően hatott a forintra is. Az állampapírok másodpiaci hozamai a csütörtöki zuhanást követően viszont meredeken emelkedtek.

NAPI, 2011. augusztus 19. péntek, 16:25

Nyugodtan, viszonylagosan jó hangulatban telt a pénteki nap a forint piacán: délelőtt még a 275-ös ellenállást tesztelte a forint eurójegyzése, ám itt megjelennek az eladók és fokozatosan 272,15-re csordogált le a kurzus - mondta Karsai Péter, a Commerzbank devizakereskedője. A nap fő sztorija az volt, hogy Spanyolországban elfogadták a kiigazító csomagot, ami némi megkönnyebbülést hozott, de különösebb események nem voltak, főleg hogy az USA-ban még másodvonalas adatok sem láttak napvilágot.

A svájci frankkal szemben hasonló pályát írt le a hazai fizetőeszköz: délelőtt 10 órakor érte el csúcsát 244 forinton, majd 240 alá is benézett, de délután némileg e szint fölött tartózkodott a frank forintjegyzése.

Pénteken a csütörtöki zuhanást követően masszívan emelkedtek a magyar állampapírok másodpiaci hozamai. Amíg az éven belüli lejáratok esetén csupán 5-7 bázisponttal nőttek a hozamok, addig a hosszú oldalon bő 20 ponttal emelkedtek minden lejárat esetén. Ez részben a csütörtöki meredek hozamesés korrekciójaként fogható fel, illetve egyre több vélemény lát napvilágot, ami sziklaszilárdan kiáll amellett, hogy az MNB kedden sem vág a hat százalékos alapkamaton - vélte a devizakereskedő.