Nagyot esett idén eddig a német részvénypiac, tegnapi záróára több, mint 16 százalékkal marad el a tavaly év végi értékétől, ezzel alaposan alulmúlta a francia, brit és a svájci piacot is. A hét elején az európai bankszektorral kapcsolatos aggodalmak tettek hozzá a lassuló globális és ezen belül a kínai gazdaság miatti rossz hangulatra. Ez utóbbin a német gazdaság az összes európai országnál többet veszíthet, lévén legnagyobb Európán kívüli kereskedelmi partnere az ázsiai ország - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

A tavaly őszi Volkswagen-botrány miatt amúgy is megtépázott autóipari részvények különösen rosszul szerepeltek idén. A Volkswagen, a BMW és a Daimler - amelyek számára egyaránt fontos piacot jelent a kínai - részvényeik árfolyama több, mint 23 százalékkal esett eddig idén.

Olaj, Kína, bankrendszer

Az olaj és a kínai tőzsde mélyrepülése még mindig aggasztja a befektetőket, azonban vannak más aggodalomra okot adó fejlemények is, a Deutsche Bank problémái csak egy ezek közül - mondta Alex Neil, az EFG Bank részvény- és derivatív üzletágának vezetője a hírügynökségnek. Akárhogy alakuljanak is a folyamatok a következő hónapokban a globális gazdaságban, vannak sokkal attraktívabb részvénypiacok, mint a német - tette hozzá.

A Bloomberg által követett 93 német részvény közül mindössze egy tucat tudott csak emelkedni az idén, a vezető részvényindex, a DAX kosarában szereplő 30 részvény közül mindegyik veszített értékéből. Az egyik legnagyobb vesztes a Deutsche Bank részvénye volt, ez év eleje óta már több, mint 40 százalékot zuhant. Bár a hét közepén kötvény-visszavásárlásának hírére napon belül 10 százalékot is emelkedett az árfolyamuk, azonban a fellélegzés egyelőre átmenetinek bizonyult, ma már újra esnek a papírok, s még mindig a DAX legrosszabb idei teljesítményét felmutató részvényének számítanak.

Nem segít az euró sem

Az említett okok mellett jelenleg az euró átmeneti fellángolása sem segít a helyzeten. Tavaly sokan hittek abban, hogy a sokat gyengülő euró jót tesz a német cégek exportteljesítményének és eredményességének. A Fed várható szigorítása és az ECB lazításai miatt ősszel még általános volt a vélemény, hogy a dollár tavalyi diadalmenete idén is folytatódni fog, s ez tovább javíthatja majd a német piac megítélését. Ez azonban egyelőre nem így történt, a piac egyre kevesebb kamatemelést áraz a Fed részéről idénre, s az euró 3 százalékkal erősödött január eleje óta a dollárral szemben.

A német gazdaság az aktuális előrejelzések szerint még mindig az eurózóna átlaga feletti növekedést produkálhat, 1,8 százalékot. Azonban a legutóbbi adatok csökkenő ipari rendelésállományról és ipari termelésről tanúskodtak, s ez növelte az ECB lazításai programjának hatásosságába vetett hitet is.

Megindult a menekülés, lehet szemezgetni?

Az előbbi tényezők együttesen hatalmas bizalomvesztéshez vezettek a befektetők részéről. Folyamatosan vonják ki tőkéjüket a német részvénypiacon befektető alapokból, csak az Ishares MSCI Germany ETF tőzsdén jegyzett alapból a hó eleje óta eddig 360 millió dollár távozott, ez a legnagyobb kiáramlás augusztus óta.

Persze vannak igazi kontrariánus szakértők is a piacon, akik úgy vélik, a nagy eladási hullám után végre attraktívakká váltak a német részvények. Christian Stoker, az Unicredit Bank müncheni stratégája arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani várakozásokkal számolva a DAX index átlagos P/E (árfolyam/nyereség) rátája 11,2-re csökkent, ami 20 százalékkal alacsonyabb a vezető európai részvényeket tömörítő Stoxx Europe 600-as index átlagánál.

Olyan szinteken vagyunk, ahol a stratégiai időtávon gondolkodó befektetőknek kedvező lehetőségek nyílnak - vélte a szakértő. A piac nagyon ideges és a bankszektorból érkező negatív hírek inkább a negatív hangulat, semmint a negatív fundamentumok következményei. A gazdaság nem teljesít annyira rosszul, mint azt sokan hiszik, s a német piac még mindig a legjobb Európában - tette hozzá.

Nagyon rossz a lázgörbe

Más szakértők viszont a piac csúnya technikai képére hívták fel a figyelmet. Valerie Gastaldy, a Day by Day nevű független elemzőcég szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy az index immár nem csak 200 napos, de 200 hetes mozgóátlaga alá is beesett. Ez további negatív nyomást jelenthet a piacon. Bár lehetnek néhány napos, heves emelkedések, azonban úgy látjuk, nem csak itt, de a többi európai piacon is középtávú eladási jelzések vannak érvényben. Pocsékul fest az egész -tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!