Kora délután az euró/forint kurzusa 299,74-ig ugrott amerikai makroadatok hatására. Miután az erősödés jeleit mutató amerikai gazdasági adatok hatására megnőtt az esélye annak, hogy a Fed már a jövő hónapban elkezdheti visszafogni a kötvényvásárlási programját, befektetők elkezdtek aggódni, megugrottak az amerikai kötvényhozamok is. Ezzel egyidőben - a Portfolio.hu szerint - a magyar csődkockázati felár is emelkedett: az 5 éves magyar cds-felár 7 bázisponttal 320 bázispontra nőtt.

A dollárt 226,71, a svájci frankot 241,90 forinton jegyezték 1,3213 dolláros euróárfolyam mellett délután négy üra tájban.

Ami a piacmozgató makroadatokat illeti, júliusban az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az Amerikai Egyesült Államokban, ami éves szinten 2 százalékos drágulásnak felel meg, az előző havi 1,8 százalékos szinthez képest. Az eredmények a piac által vártnak megfelelőek.

A munkaerő-piaci adatok is javulásról tanúskodnak: az új munkanélküli segélykérelmek száma 15 ezerrel 320 ezerre esett a múlt héten, a várt 335 ezres szinthez képest.

A New York-i Fed feldolgozóipari indexének értéke pedig augusztusban a júliusi 9,46 pont után 8,42-re esett a várt 10 pontos érték helyett. Az új megrendelések részindexe gyengült a leginkább, a júliusi 3,77 pontról 0,27 pontra. A foglalkoztatási részindex ugyanakkor 3,26 pontról 10,84 pontra ugrott, az üzleti feltételek hat hónapra előretekintő indexe 32,01 pontról 37,39 pontra javult.

A Philadelphia Fed augusztusban az előző havi 19,8 pontos érték után 9,8 pontra zuhant a 15 pontos elemzői várakozásokkal szemben. A foglalkoztatási részindex a júliusi 7,7 pontról 3,5-re esett.

Az ipari termelés a várt 0,3 százalékos bővülés helyett stagnált júliusban. Az éves index 1,4 százalékos emelkedést jelzett, ami az elmúlt bő három év leggyengébb teljesítményének számít.

Az amerikai részvényindexek délnek vették az irányt nyitás után: a Dow rövid idő alatt több mint 200 pontos mínuszba csúszott, azaz 1,4 százalékkal állt az előző napi záróértéke alatt, az S&P 500 1,5, a Nasdaq pedig 1,7 százalékos veszteségben járt.

A hírek eladói hullámot váltottak ki az amerikai állampapírok piacán is: a 10 éves amerikai kötvény hozama kétéves csúcsra, közel 3 százalékra szökött a tegnapi 2,71 százalékos hozamszint után.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!