BUX
37954

Ők kerestek milliárdokat a gyengülő árfolyamon

Az euró folyamatos gyengülése megadta a várt lökést az évek óta szenvedő hedge fundoknak, amelyek az elmúlt években sorozatosan rossz teljesítményt produkáltak, nem találván egy tartósan meglovagolható trendet.

Napi.hu, 2015. március 22. vasárnap, 14:49

Több hedge fundnak sikerült idén már 9 százaléknál is magasabb hozamot produkálnia annak köszönhetően, hogy kezelőik az euró gyengülésére fogadtak a dollárral szemben, meglovagolva az Európai Központi Bank (ECB) erőfeszítéseit, amelyekkel életet próbál lehelni az európai gazdaságba - írja a Wall Street Journal.

Olyan volt ez az időszak, mintha manna hullott volna - mondta az egyik portfóliómenedzser a lapnak, akinek az alapja sokat nyert az euró gyengülésén. A nyilatkozó alapkezelő az utóbbi időszakban már csökkentette az euró gyengülésére játszó pozíciói nagyságát. A világ egyik legnagyobb alapkezelő cége, a Bridgewater Associates vezető alapja, a Pure Alpha Fund például az első két hónapban 7 százalékos hozamot ért el, ez évek óta az egyik legerősebb évkezdés a cégnél.

A legnagyobbat nyerő alapok egy jó része az úgynevezett makro alapok közül került ki, amelyek stratégiája a nagy gazdasági és monetáris politikai trendek meglovagolása, ilyen volt például a Caxton Associates, a Moore Capital Management vagy a Tudor Investment Corp. Nyertek olyan alapok is az euró gyengülésén, amelyek nem erre szakosodtak, a lap példaként a D.E.Shaw Groupot hozza fel példaként.

Az elmúlt évek meglehetősen sanyarúak voltak sok makro alapot és trendkövető alapot kezelő menedzser számára, akik szerint a nem túl jó hozamokért elsősorban a piacok szokatlan nyugalmát lehetett okolni. Sok szakértő félreértelmezte a gazdaságban bekövetkező nagyobb változások első jeleit, s ezért rossz pozíciókat vettek fel. Az egyik ilyen általános hiba volt például az amerikai kamatemelési ciklus 2014-es megindulására játszani, a várt áresés az amerikai kötvényárfolyamokban nem következett be, sőt hozamaik még mélyebbre süllyedtek az év során.

Az euró gyengülése sem akkor és úgy következett be, mint korábban várták, a közös deviza sokáig erős tudott maradni a dollárral szemben, s ez alaposan próbára tette a befektetők türelmét. Van olyan, aki már két éve az euró gyengülését várja, azonban ez a kereskedési ötlet igazán csak tavaly nyáron lett népszerű, amikor az ECB elkezdte a negatív tartományba vágni a kamatokat - írja a lap.

Amióta az euró igazi gyengülő trendje megindult, a közös deviza ellen nyitott pozíciók száma meredek emelkedésnek indult. Az amerikai Határidős és Árupiaci Bizottság (CFTC) adatai szerint az év eleje óta 19 százalékkal nőtt az euró esésére játszó pozíciók nagysága. Bár a határidős devizaszámlák a teljes devizapiac csak egy kis szeletét jelentik, azonban sok elemző szerint nettó pozicionáltságuk jól mutatja, mik a piaci várakozások egy adott deviza várható árfolyamalkulására vonatkozóan.

Egy héttel ezelőtt a CFTC adatai szerint nettó 181 073 kontraktusnyi eladási pozíció volt nyitva az euró ellenében, év végén ez a szám még csak 152 219 volt. A devizakereskedők utoljára tavaly májusban voltak nettó vételi pozícióban az euró piacán.

Az ECB múlt héten indította el kötvényvásárlási programját. s ezzel az euró árfolyamát 12 éves mélypontra küldte a dollárral szemben - emlékeztet a lap.

Nagyon, nagyon népszerű lett a makro alapokat kezelő menedzserek között az eurót shortolni a dollárral szemben - mondta Nicolas Rousselet, a svájci székhelyű befektetési cég, az Unigeston hedge fundjának vezetője. Egyértelműen most ez a makro-alapok hozamának fő hajtó erejet - tette hozzá.

Persze ez az üzlet nem elsősorban csak az euró gyengeségéről szól, hanem a dollár erősödésébe vetett hitről is. A várt amerikai hozamemelkedés reményében sok szereplő nem csak az euró, de más devizák dollárral szembeni erősödésére is nyitott pozíciókat, így egyre nő a japán jen és a koreai von elleni pozíciók mennyisége is, azonban messze a közös európia deviza volt ebből a szempontból a legnépszerűbb - mondta Tim Schiler, a 22 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Permal Group befektetési stratégája.

A dollár vétel euróval szemben már olyan széles körben elterjedt játékká vált a piacon, hogy néhányan már a szereplők szélsőséges pozicionáltságának veszélyeire figyelmeztetnek. Így ha bármi közbejönne, ami megkérdőjelezné ezt az elképzelést, az heves ellenirányú mozgást válthatna ki az árfolyamban, s sok pozíción súlyos veszteségeket okozhatna. Ilyen fejlemény lehetne például a lap szerint, ha a Fed a várakozások ellenére nem döntene a közeli kamatemelésről.