Zuhannak a piacok, már megint az autósok járnak jól

Tegnap 6 illetve 7 százalékkal zuhant a főbb olajfajták ára, ami különösen érdekes annak tükrében, hogy október óta már eleve rengeteget esett az ár - írta a Privátbankár.hu.
Domokos László, 2018. december 25. kedd, 14:17
Fotó: Shutterstock

Ilyen karácsony valószínűleg még nem volt globális piacok fennállása óta: az elmúlt hónapok esése igazi karácsonyi pánikká alakult mind az olaj, mind az amerikai részvények piacán. A Brent típusú olaj 6 százalékkal 50,77 dollárig, az amerikai WTI 7 százalékkal 42,50 dollárig zuhant.

Ezzel az áresés október eleje óta immár 40 százalék fölötti: az amerikai WTI esetében 45 százalék, azaz szűk 3 hónap alatt majdnem megfeleződött az olajár - írta a portál.

Amerika olajkitermelése olyan gyorsan növekszik, hogy az ország a világ legnagyobb olajkitermelőjévé vált, megelőzve Szaúd-Arábiát és Oroszországot, és minden jel arra mutat, hogy rövidtávon szinte korlátlanul növelhető a texasi palaolaj kitermelés, így a túlkínálat biztosított a következő időszakban.

Az olaj mellett az amerikai tőzsdék is zuhantak, immár sokadik napja egyfolytában, amire 2008 óta nem volt példa.

Az S&P 500 index csaknem 3 százalékkal esett 2351 pontig, ezzel csak decemberben bő 15 százalékkal került lejjebb, a tetőhöz képest pedig majdnem 20 százalékkal. Az emelkedés persze 10 év alatt olyan gigantikus volt (800 pontról indult az index), hogy hosszú távon természetes ennyi visszaesés, most viszont rendkívül rövid idő alatt zajlott le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.12.25 17:48

@balgabirk: a traffipax a hülyék adója, azok siránkoznak miatta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

balgabirk, 2018.12.25 17:09

Járnak jól ! Sőt! Biztosításba baleseti adó, parkolás, traffipax, súlyadó, stb.,stb.
Bizony, q..@ jól járnak !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html