Az amerikai határidős részvényjegyzések csütörtökön hajnalban - a zárás után - zuhanni kezdtek, miközben a kötvényárfolyamok megugrottak, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött arról, hogy hadserege katonai műveletet indít kelet-ukrajnai területeken.

Az S&P 500 és a Nasdaq 100 kontraktusai mintegy 2 százalékot csúsztak. Az európai határidős ügyletek mintegy 3 százalékot estek, az ázsiai-csendes-óceáni részvényindex pedig 2020 óta a legalacsonyabb szintre zuhantak magyar idő szerint hajnali fél 6-ig. 

A nyersolaj ára az orosz energiaexportot fenyegető lehetséges kockázatok miatt emelkedett, a Brent hordónként 100 dollár fölé került. A biztonságosabb befektetésekbe való menekülés miatt a 10 éves amerikai kincstárjegy hozama 1,90 százalékra csökkent. Az arany 2021 eleje óta a legmagasabb árfolyamot érte el. A dollár és a jen megugrott, míg az euró és a rubel visszaesett - összegezte a helyzetet a piacokon a Bloomberg.

A nyugati hatalmak fokozni fogják a szankciókat az orosz agresszió megbüntetése érdekében. Joe Biden elnök bejelentette, hogy "további súlyos következményei" lesznek Oroszországgal szemben az erőszakos támadásnak.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!