A WTI nyersolaj határidős jegyzése 10 centtel, azaz 0,1 százalékkal 72,86 dollárra emelkedett hordónként csütörtök reggel, miután az előző nap 2,3 százalékot ugrott. A Brent nyersolaj határidős jegyzése szintén felfelé tartott, 8 centtel, azaz 0,1 százalékkal 75,37 dollár/hordóra emelkedett, a szerdai 1,8 százalékos drágulás után.

A szerdai nagy nyereséget részben az amerikai nyersolajkészletek vártnál nagyobb mértékű csökkenése hajtotta a múlt héten. 

"Az olaj iránya teljes mértékben az omikron-variánsos szalagcímektől függ, és amíg a vírusváltozat jobban fertőző, de kevésbé súlyos megbetegedést okoz, addig az olaj rallyja valószínűleg folytatódik, a napon belüli ingadozásokat pedig a gyenge likviditás súlyosbítja" - mondta Jeffrey Halley, az OANDA vezető elemzője egy jegyzetben a Reuters szerint.

Az Egyesült Államok egyik napról a másikra engedélyezte a Pfizer vírusellenes Covid-19 tablettáját a 12 éves és idősebb korosztály számára. Ez az első szájon át szedhető és otthon is használható koronavírus-specifikus kezelés, valamint a gyorsan terjedő omikron változat elleni új eszköz. Eközben egy dél-afrikai tanulmány szerint a variánssal fertőzöttek sokkal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint a delta törzzsel fertőzöttek - bár a WHO és a kutatók óva intenek még attól, hogy kategórikusan enyhébbnek nyilvánítsák a változatot.

A gyengébb amerikai dollár felpörgeti az olajpiacokat, mivel olcsóbbá teszi a nyersanyagokat a más valutával rendelkezők számára. A dollár egyhetes mélypont közelébe esett, miután a szerdai adatok szerint az amerikai fogyasztói bizalom a vártnál jobban javult decemberben.

Az olaj emelkedése még akkor is folytatódott, amikor a kormányok egy sor korlátozást vezettek be újra, hogy lassítsák az omikron terjedését. A kínai Hszian város szerdán elrendelte, hogy 13 millió lakosa maradjon otthon, Skócia december 26-tól három hétig tartó gyűjtési korlátozást rendelt el, két ausztrál állam pedig az esetek megugrása miatt újra maszkokra kötelezte a lakosokat.

A piac elhessegette a lezárásoknak az üzemanyag-keresletre gyakorolt lehetséges hatását, mivel a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), Oroszország és szövetségesei - együttesen OPEC+ néven - nyitva hagyta az ajtót a napi 400 ezer hordónyi kínálat januári növelésére vonatkozó tervének felülvizsgálatára.

Magyarországon a fogyasztóknak február közepéig nem kell aggódniuk az emelkedő árak miatt: a kormány novemberben 480 forintos ársapkát vezetett be a 95-ös és a dízel üzemanyagokra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!