A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai értékpapírpiacokon 0,2-0,5 százalékos indexemelkedéssel indulhat a szerdai kereskedés. A londoni tőzsde 0,5, a frankfurti 0,3, a párizsi 0,2, a milánói pedig 0,4 százalékos indexemelkedéssel nyithat.

Kedden az európai tőzsdeindexek nagy veszteséggel zártak. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 3,40 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 3,39 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 4,06 százalékkal esett. Londonban 2,96 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 3,99 százalékkal, a CAC-40 Párizsban pedig 3,77 százalékkal gyengült. Milánóban 3,59 százalékkal, Madridban 2,88 százalékkal gyengült a tőzsdeindex a keddi zárásra.

A példa nélküli olajpiaci rendellenességek miatt kockázatkerülés uralkodott el a nemzetközi tőzsdéken, és ezzel együtt megindult a gazdaságösztönző intézkedések hatékonyságának reményében előző hetekben elért árfolyamnyereségek leépülése. A keddi európai kereskedésben ez leginkább a konjunktúraciklusokra érzékeny ágazatok részvényeire terjedt ki, 6-8 százalékkal csökkentek például az Infineon, az MTU és a Volkswagen részvényei.

Az olajárak a túltermelés nyomása alatt és a rendelkezésre álló tározókapacitás hiánya miatt tovább csökkennek. A negatívba fordult májusi kontraktus kedden kifutott, a legközelebbi teljesítésű lejárat, a júniusi jegyzése erőteljesen csökkent.

Szerdán reggel az európai piaci nyitás előtt két órával a globális tőzsdei kereskedésben 14,64 százalékkal állt alacsonyabban a Brent nyersolaj legközelebbi határidős jegyzése hordónként 16,50 dolláron. A WTI júniusi jegyzése 6,40 százalékkal 10,83 dollárra csökkent. Szerda reggeli jegyzésén a Brent nyersolaj ára az év eleje óta 75 százalékkal, a WTI ára 82 százalékkal esett. A Brent 66 dolláron, a WTI 61 dolláron kezdte az évet. A Brent idei legmagasabb ára 71,75 dollár volt, a WTI legmagasabb ára pedig 65,65 dollár.

Szerdán reggel az eurót 0,05 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0850 dolláron, az arany spot ára 0,08 százalékkal unciánként 1684,78 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!