Donald Trump, az USA elnöke az egyik olyan tényező, amely ma számottevő hatással van a fekete arany piacának alakulására - jelentette ki Bob Dudley, a BP olajmulti vezérigazgatója a CNBC cikke szerint. Trump számos ügyben olyan helyzetet teremt, hogy a szakértők csak találgatják, mik a szándékai. Ez az olajpiacra is igaz - fejtegette elismerve, hogy persze rajta kívül számos további tényező hat az árakra.

Az egyik ezek közül, hogy Venezuela, a világ egyik legnagyobb olajtermelője mennyi energiahordozót lesz képes exportálni, a másik, hogy újra gondok adódnak-e a líbiai kitermeléssel. Mindkét területen igen nagy a bizonytalanság. Dudley megjegyzései különleges pillanatban hangzottak el: Szaúd-Arábia, az OPEC legerősebb állama bejelentette, hogy decembertől napi 500 ezer hordóval csökkenti kitermelését.

Trump-faktor 1.0

A váratlan döntést azt követően hozták, hogy a nyáron még felpörgették az olajkivitelüket, együtt lépve ebbe az irányba Oroszországgal. Ez a két ország a világ két legnagyobb olajtermelője. Akkor attól tartottak, hogy miután novemberben újra életbe lépnek az USA gazdasági szankciói Iránnal szemben, visszaesik a kínálat és elszáll az olaj ára.

Itt lép be a képbe a Trump-faktor: az USA elnöke döntött ugyanis úgy, hogy nem elég jó az elődje, Barack Obama által megkötött atomalku a perzsa országgal, ezért az USA részéről felrúgta a hat nagyhatalom és Teherán egyezségét, amelyben a Irán ellen hozott gazdasági szankciók feloldásáért cserébe Teherán visszavette és nemzetközi ellenőrzés alá helyezte atomprogramját. Az ezzel újra életbe lépő szankciók érintenek minden olyan vállalatot, amely üzletel Iránnal, ugyanis az USA az ellenőrzése alatt álló nemzetközi pénzügyi elszámolórendszeren keresztül blokkolhatja átutalásaikat.

Trump-faktor 2.0

A két iparági óriás ellenintézkedése azonban olyan jól sikerült, hogy a megfelelő kínálat nyomán októberben ötödével zuhant a fekete arany ára. Ebben persze megint szerepet játszott a Trump-faktor, ugyanis az amerikai elnök kivételes engedményeket adott kilenc olyan országnak, amelyek iráni olajat vásárolnak, így nem csökkent annyival a kínálat, amennyire mindenki számított (az USA első emberét kivéve).

A szaúdi olajminiszter végül azt monda, túlreagálták a várható gondokat, ezért visszavesznek az exportjukból. Dudley szerint ez váratlansága ellenére érthető döntés volt: csupán észrevették, hogy az Iránnal kapcsolatos várakozásaik Trump újabb húzása miatt megváltoztak. A szaúdiakat aggasztotta, hogy a kínálat zsugorodása három számjegyű olajárat hozhat - fejtegette.

Most azt mondják, hogy az ennek megelőzése érdekében hozott intézkedésük egyelőre túl soknak bizonyult az amerikai elnök kivételei miatt. Ami Trump lépését illeti, a BP vezére szerint ez sem volt meglepő. Nem hitte, hogy az amerikai elnök azt akarta volna, hogy a Irán ellen életbe léptetett szankciók miatt 100 dollár fölé emelkedjen a fekete arany ára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!