A "sztratoszférába" kerülhet az olaj árfolyama a piacon, ha a szankciók miatt nyomán Oroszoország korlátozná a termelést - írja a Bloomberg a JP Morgan amerikai bank előrejelzése alapján. 

Jelenleg az olaj árfolyama 110 dollár körül jár. A szakértők, ha az orosz kitermelés 3 millió hordóval csökkenne, akkor 190 dollárra drágulna az olaj. Ha viszont 5 millió hordós csökkentésre kerülne sor, amit Oroszország a JP Morgan elemzői szerint minden további nélkül megtehet a robosztus költségvetési helyzete miatt, akkor az 380 dolláros árfolyamot eredményezhet. Utóbbi a mostani ár majdnem négyszeresét jelentené. 

A Bloomberg-adatok szerint az elmúlt tizenkét hónap során az amerikaoi nyersolaj (WTI) árfolyama 59 és 121 dollár között ingadozott. Az utóbbi öt évet nézve pedig 20 dollár alatt is járt az árfolyam. 

Sőt, a koronavírus-járvány nyomán 2020 tavaszán kibontakozott gazdasági válságban harmadával csökkent az olaj iránti kereslet, az amerikai tárolók szinte beteltek, ezért nem volt hová tenni az olajat. Akkor negatív tartományban is megfordult az árfolyam. Erre nem volt példa, mióta a XIX. század elején megindult a kőolajbányászat. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!