Az energetikai elemzők szerint a Brent hordónkénti 100 dollár feletti ára jelenleg szinte biztosra vehető; most azonban egyre több elemző jósolja azt, hogy a nyersanyag hordónkénti ára meghaladja a 125 dollárt, sőt még ennél is magasabbra emelkedik. 

"Mivel az olajmezőkfeltárásére kevés befektetést költöttek, a fizikai olajkészletek fogyóban vannak" - mondta John Driscoll, a JTD Energy Services igazgatója a CNBC-nek. "Van egy olyan forgatókönyv, amelyben a hordónkénti ár 120 dollár fölé, sőt akár 150 dollárra is emelkedhet" - ismertette várakozásait a szakértő.

A Brent nyersolaj a múlt héten átlépte a 95 dolláros hordónkénti árfolyamot, ami 2014 nyara óta a legmagasabb szint, és 63 százalékos emelkedést jelent éves alapon. Szerdán - bár kedden Oroszország egy időre megnyugtatta a piacokat, hogy bejelentette, elvonul hadseregével az ukrán határról - még mindig 93,98 dolláron kereskedtek a Brenttel. Azonban ez már emelkedés a keddi 92 dolláros kurzushoz képest. 

Bajban a magyar kutak a benzinárstop miatt

Már a mostani 92-95 dollár közötti szint is azt eredményezte, hogy Magyarországon péntektől jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára. A benzin esetében bruttó 8 forinttal emelkedik a nagykereskedelmi ár, ezzel átlépi az 480 forintos árstopos szintet. A gázolaj esetében az emelés mértéke bruttó 5 forint, ami további veszteséget okoz a benzinkút-tulajdonosoknak. Hatósági ár nélkül a 95-ös benzin literenként 520 forintba, a gázolaj 535 forintba kerülne a kutakon.

Több kutas már jelezte, hogy ez számára kigazdálkodhatatlan veszteséget termel: a tavaly év végi árstop óta folyamatosan nő a beszerzési ár és az eladási ár közötti különbség, amit le kell nyelniük. Így a kisvállalkozásban üzemeltetett benzinkutak eljutottak a csőd szélére a benzinárstop miatt.

Mostanáig nem volt egyetlen olyan vállalkozás sem, aki helyett mást kellett volna kijelölni. Az innovációs tárca folyamatosan egyeztet a feladatok átvételéhez szükséges erőforrásokkal rendelkező Mol vezetésével. Most péntektől elindulhat a kutak ideiglenes átvétele és üzemeltetése.

Jó befektetés, kevés fejlesztés, sok kartellezés az olajiparban

De nem csak a geopolitikai bizonytalanságok hajtják felfelé az olajat: a fundamentumoknál is probléma van. Az látszik, hogy meredek felpattanás van a világgazdaságban, ezért minden azonnal rendelkezésre álló fizikai készletre prémiumot fizetnek a beszállítók. Ez mutatja, hogy a kereslet jóval gyorsabban bővül, mint a kínálat.

A termelési hiány az OPEC és több nem OPEC-ország szövetségénél fennálló probléma. Az ígért szintektől elmaradva termelnek olajat, ez részben lehet szándékos, vagyis mesterségesen a kínálatcsökkentéssel próbálják felverni az olajárat, de a zöldátállás is problémát jelent. A tőzsdéken a kőolajipari befektetések már nem olyan jövedelmezők, valamint az ESG-minősítés miatt jóval kevesebb tőkét tudnak bevonni, nehezebbé vált a hitelezésük több országban, ráadásul állami támogatásokat sem kapnak a korábbihoz hasonló mértékben. Ez odavezetett, hogy jóval kevesebb új olajmezőt tárnak fel. Viszont az elmúlt hónapokban jó befektetés volt olajipari részvényeket venni, de miközben a részvényárfolyamok 20 százalékos pluszban állnak az elmúlt 3 hónapban (az előző évhez képest S&P 500 energiaipari ágazati indexe valóban több mint 50%-kal emelkedett), addig az osztalékfizetési ígéretek is nőnek, ami a fejlesztésektől vonja el a tőkét.

A kvótákkal rendelkező OPEC+ tagok januárban napi 700 000 hordóval maradtak el a termelési céltól, a csoport társvezetője, Szaúd-Arábia és Oroszország szintén a kvótájuk alatt  pumpált az S&P Global Platts szerint. Mindez annak ellenére történt, hogy ígéretet tettek a rekord mértékű kínálatcsökkentés fokozatos feloldására.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!