A Mol hétfőn nagy hajrában 5,5 százalékos plusszal, 17 935 forinton fejezte be a tegnapi napot, amire 2008 augusztusa óta nem volt példa; a papír kedden délelőtt is masszívan, 3 százalék fölött emelkedik.

Az olajrészvények áremelkedését persze könnyű megmagyarázni a november óta nem látott magasságban, 81 dollár felett tartózkodó olajárral. Pletscher Tamás, az ING elemzője szerint emögött, a válság hatásainak 2010 második felére várt enyhülése mellett, már ott van az is, hogy a szokottnál jóval enyhébb november után decemberre beköszöntött az igazi tél az északi féltekén.

Ennek következtében az amerikai készletek heti rendszeres csökkenése mellett az energiahordozók ára is egyértelműen felfelé mozdult el és megindulni látszik - elsősorban a dízelolaj - finomítói árrésének növekedése is, amely az elmúlt napokban a korábbi 8 dolláros szintről mára nem egy esetben 10,5-11 dollárra emelkedett.

Tordai Péter, a KBC Securities vezető elemzője szerint a régió - elsősorban a lengyel és magyar piac - olajcégeinek átlagon felüli emelkedését a szárnyaló olajár mellett az is fokozta, hogy ezen társaságok esetében felerősödött az olajárkitettség, miközben a Brent-Ural árrés lassú növekedése és a finomítói piac normalizálódása is elsősorban ezeknek a cégeknek kedvez.

A Mol esetében az olajárkitettség fokozódása annak tulajdonítható, hogy az INA és olajmezői megszerzése a cég profittermelő képességét a korábbinál sokkal jobban függővé tette a kitermeléstől, ahol a nyereség egyenes arányban nőhet az olajárral.

A két lengyel olajcég, a PKN és a Lotos esetében az olajárfüggőséget az növelte, hogy Lengyelországban a stratégiai készletek a magyar gyakorlattal ellentétben a cégek tulajdonát képetik (Magyarországon a stratégiai készletek a Kőolajkészletező Szövetség tulajdonában vannak). Mivel az EU már tavaly óta szorgalmazza, hogy ezek a készletek kerüljenek a tagállamok birtokába, ennek következtében a két lengyel olajcég még az idei félévben hatalmas, dollármilliárdos bevételre számíthat olajkészleteinek - amelyek tartása jelenleg nem termel értéket a cégek részére - értékesítéséből. Nem csoda tehát, hogy az olajár minden dollárnyi emelkedése ezen cégek részvényeinek árát is emeli - világított rá Tordai.

A magas komplexitású, modern finomítókkal rendelkező cégeket - a Mol Európa legjobb finomítóival rendelkezik Magyarországon és Szlovákiában - szintén segíti a finom termékek (motorikus hajtóanyagok) és nehéztermékek (fűtőolajok) közötti árrés növekedése.

A Brent Ural olajfajták árkülönbségének növekedése szintén segíti ezeket a társaságokat. Mind a lengyel olajcégek, mind a Mol szinte kizárólag Ural típusú orosz olajat használ fel, ezért számukra ez az árkülönbség tisztán profitként jelentkezik (termékáraikat a világpiacot meghatározó Brent-árszintekhez igazítják).

Tordai felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a világ nagy olajtermelői általában visszafogták kitermelésüket az elmúlt fél évben, az orosz olajkitermelés szintje folyamatosan csúcsokat dönt. Ennek következtében a nehéz, kénes, Ural típusú orosz olaj kínálata folyamatosan növekszik, lefelé nyomva az Ural árat, növelve a két olajfajta közötti árrést. Míg az eltérés októberben hordónként még alig 30 cent volt, december végére már a 90 centet is elérte. Ez lehet szerinte az első igazi jele a piac lassú normalizálódásának.

A részvényárfolyamok további emelkedése tekintetében mindkét elemző óvatosan nyilatkozott; a kilábalás első jelei ugyan látszanak, de komolyabb javulásra finomítás terén és így a cégek eredményében is inkább az idei év második felétől vagy még később számítanak. Márpedig a tartós áremelkedéshez a cégek eredményeinek is igazolniuk kell a várakozásokat, miközben a hamarosan kijövő tavalyi utolsó negyedévi számok még várhatóan nem lesznek túl fényesek.

(A szerző rendelkezik Mol-részvényekkel)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!