Brent nyersolaj határidős jegyzése 7 centtel, azaz 0,08 százalékkal 91,55 dollárra esett hétfőn délelőtt, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzése 12 centtel, azaz 0,14 százalékkal 85,34 dolláron állt 12:00-kor. 

WTI korábban több mint 1 dollárral emelkedett hordónként a gyengébb dollár miatt, ami olcsóbbá teszi az olajat a más devizával rendelkező vevők számára. Emiatt élénkült a kereslet a most olcsóbban megvehető olaj iránt. A zöldhasút hat társával szemben mérő amerikai dollárindex azonban az ülés későbbi részében emelkedett, ami az európai kereskedésben az olajárakra nehezedett – adott magyarázatot a Reuters.

Szintén a figyelem középpontjában volt a Bank of England azon terve, hogy megkezdi a koronaválság idején felhalmozott hatalmas államkötvény-állományának értékesítését. Ez a hosszú lejáratú hozamok emelkedését eredményezte, ami a pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok növekedését jelezte.

Van tér az olajnál a drágulásra

Eközben Kína üzemanyag-keresletének kilátásai rontották a hangulatot, miután a világ legnagyobb nyersolajimportőre elhalasztotta az eredetileg keddre tervezett gazdasági mutatók közzétételét. Az átütemezett közzétételre nem adtak időpontot. A kínálati oldalon az amerikai nyersolajkészletek várhatóan a második egymást követő héten emelkedtek – derült ki a Reuters előzetes felméréséből hétfőn.

Az árat némileg felhajtotta, hogy a befektetők növelték a határidős ügyletek hosszú pozícióit, miután az OPEC+ megállapodott a kitermelési célok napi 2 millió hordós (bpd) csökkentéséről, írják az ANZ Research elemzői egy jegyzetben.

Az olajtermelői csoport több tagja is támogatta a csökkentést, miután a Fehér Ház azzal vádolta Szaúd-Arábiát, hogy egyes nemzeteket kényszerített a lépés támogatására, amit Rijád tagad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!