Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olajkartellként emlegetett, az olajországokat tömörítő OPEC és szövetségesei, köztük Oroszország, a jelentések szerint a szerdán Bécsben tartandó találkozón több mint napi 1 millió hordóval (bpd) történő termeléscsökkentésről dönthetnek. Hétfőn már a pletykák elegek voltak ahhoz, hogy a piacok megfújják a riadókürtöket.

Az olajárak 4 százalékkal is emelkedtek napközben, az irányadó Brent nyersolaj határidős jegyzései hétfőn hordónként 88,60 dollár körül mozogtak, mivel az OPEC arra számít, hogy megpróbálja visszaszerezni az árak ellenőrzését. Olajipari elemzők szerint, ha szerdán ilyen nagymértékű csökkentésről születik megállapodás, a nyersolaj ára jelentősen emelkedhet, ami a benzin árától kezdve a benzinárakon át az áruk és szolgáltatások áráig mindenre hatással lehet.

Pedig minden adott volt ahhoz, hogy az olajárak tovább essenek: az elmúlt hetekben már a 80 dolláros sávhoz is közelített a Brent, de kedden 14:00-kor már újra 90 dollár felett volt az európai referenciaár. A WTI pedig 84,7 dolláros hordónkénti szinthez közelített a CNBC adatai alapján.

Mindez annak volt köszönhető, hogy az orosz olajra decembertől élesedik az uniós szankciók első fázisa, amely a tengeri szállítási olajra vonatkozik. Emiatt az orosz Urals már hordónkét 20-30 dollárral volt olcsóbb a Neste adatai szerint, amelyet Kína és India is elkezdett vásárolni, ezért a közel-keleti nagy termelők Európának adták el az olajukat. Mindeközben a recessziós félelmek is erősödtek, amelyek szűkülő keresletet vetítettek előre. 

Most az OPEC kitermeléscsökkentése ezt dönthetné be, erősíthetné még jobban a gazdasági visszaesést, mivel az egyre magasabb energiaárak miatt egyre több gyár termelése állhat le világszerte. Kína romló fogyasztási, termelési adatai mellett ez újabb alaktrészellátási nehézségeket prognosztizál.

Kellenek a bevételek az olajkartellnek

Az OPEC+ néven ismert csoport a globális olajtermelés több mint 40 százalékát ellenőrzi. Évek óta összehangolja a kitermelési politikát, hogy biztosítsa a piacoknak az elegendő kínálatot olyan áron, amellyel a tagok együtt tudnak élni. Az idei események azonban - többek között az Oroszországgal szembeni szankciók és a közelgő globális recesszióval kapcsolatos spekulációk - csökkentették a piac befolyásolásának lehetőségét – írja a CNN.

„Miután egy éven át tűrték a rendkívül magas árakat, az elhibázott célokat és a súlyosan szűkös piacokat, a szövetség a jelek szerint nem habozik, amikor a gazdasági kilátások romlása közepette gyorsan kell cselekednie az árak támogatása érdekében” – írta Craig Erlam, az Oanda brókercég vezető piaci elemzője egy jegyzetében.

Egy esetleges 1 millió bpd termeléscsökkentés globális jelzést küldene arról, hogy az OPEC+ vissza akarja szerezni az irányítást egy olyan piac felett, amely véleménye szerint eltért a kereslet és a kínálat fundamentumaitól. Mint ahogy írtuk, az olcsó orosz olaj, a nyugati szankciók párhuzamos piacokat eredményeztek.

A múlt hónapban az OPEC+ a világjárvány óta először állapodott meg a termelés csökkentéséről, de csak jelképes 100 000 bpd-t faragott le. A lépést az elemzők a piac és a külső szereplők figyelmeztetésének tekintették, hogy szükség esetén agresszívabb álláspontot is képviselhetnek.

„Ez egy olyan üzenet volt, hogy vághatnak, és hogy bármikor vághatnak” – mondta Amena Bakr, az Energy Intelligence energiainformációs vállalat vezető Opec-szakértője a hírcsatornának. „Van egy olyan erő vagy vonzás a fogyasztó államok részéről, amely torzítja a piacot” – közölte a CNN-nel, utalva a nyugati államoknak az orosz olaj árának korlátozására irányuló felhívásaira és a globális recessziótól való félelmekre, amelyek mindkettő spekulációkat táplál.

A tőzsdék hétfőn még nem estek a hírek hatására.

Irán már nem segít

A Mahsza Amini halála után Iránban kitört tüntetéshullám miatt megrekedtek az új atomalkuról szóló tárgyalások is a Nyugattal. A cél az lett volna, hogy az atomprogram feletti nagyobb ellenőrzési lehetőségekért cserébe a perzsa államot visszaengedjék az olajpiacokra, amely növelte volna a kínálatot és lefelé hajtotta volna az árakat.

Azonban több ország most Irán ellen új szankciókat vezet be válaszul a hatóságok erőszakos fellépésére a tüntetőkkel szemben. Ez a remélt olajpiaci bőséget teljesen aláássa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!