Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Rekordszintűre, 10 százalékpontosra növekedett az esésre és emelkedésre játszó olaj-opciók árazása közti különbség a Banc of America Securities-Merrill Lynch adatai alapján - írja a Bloomberg.

A decemberi kifutású, a jelenlegi árfolyamnál alacsonyabb áron eladást lehetővé tevő put opciók implicit, azaz visszaszámított volatilitása 54,3 százalék, szemben az azonos paraméterű call opciók 43,3 százalékos értékével.

Márpedig ez azt jelenti, hogy a piac aggódik - véli Harry Tchilinguirian, a BNP Paribas elemzője. A put opciók iránti kereslet megugrását egyrészt az áresésre számító befektetők, másrészt a kitermelők fedezeti igényei táplálhatják, tette hozzá a szakember.

Bár az olaj idén eddig 62 százalékot drágult, a recessziót követő növekedési pályára állás önmagában még nem garancia a további drágulásra. Sőt mi több, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzése szerint az OPEC-tagállamok által kitermelt mennyiség 600 000 hordóval haladja meg a napi keresletet. Ráadásul az Egyesült Államok raktárkészletei is jócskán, 14 százalékkal haladják meg a tavalyi azonos időszakban regisztrált állományt.

Ha valaha is érettnek lehet nevezni az időt a 60 dolláros szint alá esésnek, akkor az jelenlegi helyzet - véli Stephen Schork, a Schork Group elnöke.

Hasonlóan vélekedik Philip Verleger, a Calgary Egyetem professzora, és a PKVerleger tanácsadó cég alapítója. Szerinte még az idén elérheti az energiahordozó árfolyama a 30 dollár körüli szintet. Főleg figyelembe véve azt a nem elhanyagolható tényt, hogy 60 millió hordónyi gázolaj parkol a világ partjai mentén tankerekben.

Hosszú távon ellenben jöhet még komoly drágulás. Az olajipari óriás Total elnöke hétfőn kongatta meg a vészharangot egy BBC-nek adott interjúban. Christophe de Margerie arar hívja fel a figyelmet, hogy a fejlesztési beruházások elmaradásával 2015-re komoly olajhiány alakulhat ki.

Úgy véli, bár a tartalékok megvannak, az utóbbi időben számos kitermelési beruházás maradt el, így az energiahordozó nem jut majd el a fogyasztókhoz. Így ha az olajtársaságok nem tesznek még most határozott lépéseket, 2-3 év múlva már akár késő is lehet.

A Total elnöke így arra számít, hogy a jelenlegi 70 dollár körüli szintről a közeljövőben 100 dollár fölé emelkedhet az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!