Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai finomítóknál túlkínálat van nyersolajból, mivel az orosz Uralsra vonatkozó uniós importtilalom miatt várt hiány még nem jelentkezett a piacokon. A héten a Brent nyersolaj határidős jegyzésének első havi árfolyamkülönbözete jelentősen csökkent, ami a fizikai olajpiac jobb kínálatát tükrözi, mivel az orosz nyersolajra vonatkozó uniós embargóval kapcsolatos félelmek kezdenek alábbhagyni.

A kereskedők azzal magyarázták a Reutersnek a különleges piaci helyzetet a december 5-én élesedő embargó előtt, hogy Európa képes az orosz olajat közel-keleti, amerikai és latin-amerikai olajfajtákkal helyettesíteni, míg Ázsia a gazdasági lassulás és az olcsó Urals miatt kevesebb nyersolajat szerez be ezekről a piacokról. Azt szakértők már a nyáron jelezték, hogy amíg az orosz olaj diszkontja 20-30 dollár hordónként a Brenttel szemben a Neste adatai szerint, addig párhuzamos piacok alakulnak ki. Az olcsó orosz olajat felvásárolják az ázsiai, nem szanckionáló piacokon, míg a kiszoruló közel-keleti termékeket pedig Európa szívja majd fel.

A Brent határidős jegyzései a héten szintén mintegy 7 százalékkal estek, és már a második egymást követő héten lett olcsóbb a piacokon az olaj.

„(Az európai] finomítók úgy tűnik, hogy novemberben és decemberben túlvásárolták magukat, valószínűleg az Ural [importtilalma] körüli félelmek miatt” – mondta egy kereskedő a Reutersnek, hozzátéve, hogy a francia sztrájkok és a finomítók karbantartása is hozzájárult a nyersolaj túlkínálathoz.

A piaci információk szerint a finomítók felkészültek az orosz nyersolaj nélküli életre, amely korábban az európai finomítórendszer egyik fő forrása volt. Ennek eredményeképpen az alternatív fajták, például a kazah CPC Blend, a nyugat-afrikai és a WTI Midland prémiumai mind nyomás alá kerültek.

A latin-amerikai nyersolaj európai importja az ukrajnai orosz invázió óta ugrásszerűen megnőtt, idén átlagosan 313 000 hordó/nap (bpd), szemben a 2021-es 132 000 bpd-vel, derül ki a Refinitiv Eikon adataiból. Csak júliusban Európa közel 600 000 hordó nyersolajat importált a régióból, ami legalább 2015 óta a legmagasabb érték.

Az amerikai nyersolajimport szintén nőtt, már idén 1,1 millió bpd-re emelkedett, szemben a tavalyi év egészére vonatkozó 800 000 bpd-vel. A WTI Midland ára június közepe óta a legalacsonyabb szintre gyengült a kínálati túlkínálat miatt.

A Refinitiv Eikon adatai szerint Irak is több mint 20%-kal növelte az Európába irányuló exportot a július-novemberi időszakban az előző év azonos időszakához képest, mivel Iraknak az olcsóbb uráli olajjal szemben fokozódó versennyel kell szembenéznie Ázsiában.

Magyarország mentességet kapott és ez zavar be

Az Orbán Viktor vezette kormány még májusban harcolta ki, hogy Magyarország 2024-ig mentességet kapjon az olajembargó alól. Ennek eredményeként a vezetékes orosz olaj importját egyelőre nem sújtja semmilyen szankció

Viszont a Barátság-kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának transzformátorát, vagyis áramellátóját, rakétatalálat érte az ukrajnai háborúban. Emiatt időszakosan teljesen leállt, majd csak jóval kisebb kapacitással indult újra a Magyarországra tartó kőolajszállítás. Emiatt a Mol Nyrt. ideiglenesen a kisebb, független kutak felé egyáltalán nem adott el dízel- és benzinkészleteket. Így enyhébb ellátási zavarok vannak itthon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!