BUX
37962

Olajmezőt fedezett fel az INA Horvátországban

Napi 30 köbméter kőolaj és 30 ezer köbméter földgáz kitermelését teszi lehetővé az a műholdas vizsgálattal felfedezett horvátországi olajmező, amelyről pénteken adott hírt az INA a zágrábi tőzsde honlapján.

MTI-Eco, 2011. január 7. péntek, 18:46

A részben a Mol tulajdonában álló horvát olajtársaság közlése szerint Horvátország középső részén, Zuticánál, egy már kitermelés alatt álló olajmező közelében bukkantak rá az ígéretes területre. Az eddigi vizsgálatok szerint mintegy kétezer méteres mélységből lehet kitermelni az olajat és a földgázt.

A felfedezés bejelentése újabb lökést adott az INA-értékpapírok kereskedésének a zágrábi börzén. Kisebb kilengések után a nap végére 0,1 százalékkal, 3.205 kunára (1 kuna 37,43 forint) emelkedett a záróára.

Mint az elmúlt hetekben is jellemző volt, a tőzsde kereskedésének legnagyobb részét az INA részvényei tették ki, pénteken 39,7 millió kuna értékben cseréltek gazdát az olajcég papírjai.

A Mol december közepén tette közzé nyilvános vételi ajánlatát az INA részvényeire, amelyekért 2800 kunát, december 2-i záróáránál 60 százalékkal magasabb összeget kínált.

Az INA legnagyobb tulajdonosa a Mol, amely 47,16 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése csaknem 44,84 százalék. A még közkézen lévő mintegy 8 százaléknyi hányadból az elmúlt hetekben eladásra kínált papírok jelentős részét, több mint 3,5 százaléknyit a horvát nyugdíjalapok vásárolták fel.