Olcsóbb az olaj, de sokan várnak drágulást

Azok az aggodalmak mérséklik az energiahordozó árát, amelyek szerint az USA gazdasági teljesítményének további csökkenése korlátozhatja az üzemanyagok iránti keresletet is.
NAPI Online, 2009. február 2. hétfő, 09:30
Fotó:

A ma megjelenő amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex az USA ipari teljesítményének 28 éve nem látott visszaesését tükrözheti - áll a Bloomberg elemzői prognózisában. Az előrejelzések átlaga szerint a mutató 32,9 pontról 32,5 pontra eshetett, azaz még távolabb kerülhetett a termelés növekedését jelző 50 pont feletti régiótól.

A kőolajpiac is ezt az adatot várja, nem éppen optimistán: márciusi szállításra 1,9 százalékkal 40,88 dollárra esett a New York-i hordónkénti jegyzés. Január 30-án még 0,6 százalékkal 41,68 dollárra emelkedett az ár, miután a hivatalos adatok szerint az USA gazdasága az elmúlt év utolsó negyedében a várt 5,5 százaléknál kevésbé, 3,8 százalékkal szűkült.
A Brent a korábbi erősödés után 0,8 százalékkal 45,51 dollárra gyengült.

A hedge fundok alapkezelői és más, nagy tételben spekuláló befektetők jobbára az árak emelkedésére számítanak, ugyanis növelték nettó long pozícióikat a január 27-én véget ért héten. A spekulatív long pozíciók száma közel 51,7 ezer kontraktussal volt több, mint az árcsökkenésre játszó shortoké, a nettó long pozíciók száma pedig az egy héttel korábbihoz képest 12 százalékkal gyarapodott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK