Olcsóbb lehet a sör és az autó

Az amerikai kereslet visszaesése miatt csökkennek a nyersanyagárak Londonban.
NAPI Online, 2008. március 13. csütörtök, 14:15
Fotó:

A világ második legnagyobb alumínium-gyártójaként számon tartott Egyesült Államok készletei jelentős mértékben felduzzadtak, 80 százalékban hozzájárulva a világ könnyűfém-készleteinek 2,5 százalékos emelkedéséhez. A londoni árutőzsde által nyilvántartott adatok szerint közel 4 éve nem voltak ilyen telítettek a világ alumínium-tartalékai.

A három hónapos határidővel szállított alumínium ára több mint 1 százalékkal, 39 dollárra csökkent tonnánként, annak ellenére, hogy az év eleje óta az alapfémek között a legnagyobb áremelkedést produkálta a nyersanyag; a londoni árutőzsdén mintegy 28 százalékkal ment fel a jegyzése január eleje óta.

A korábban folyamatosan növekvő igényeknek megfelelően növekvő előállítás miatt megrekedt készletek tovább ronthatják a repülőgépgyártástól az autógyártáson át a sörök palackozásáig széles körben felhasznált könnyűfém árfolyamát, csökkentve ezzel akár a végtermékek árát is. A Bloomberg által megkérdezett szakértők legkorábban a következő negyedévben várnak kereslet-növekedést.

A réz árupiaci jegyzése is esett a délelőtt folyamán, bár a készletek itt csökkenést mutatnak. A réz árfolyama Londonban 50 dollárral, 8350 dollárra esett vissza tonnánként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK