Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem mindegy, hogy egyes tőzsdék milyen kereskedési rendszereket használnak, hiszen nekik, így többek közt a BÉT-nek is elemi érdeke, hogy az általuk üzemeltetett rendszer támogassa a kereskedők és a befektetők minél szélesebb körének piachoz való hozzáférését - indokolta az újítás fontosságát Végh Richárd, a BÉT Kereskedési és Üzletfejlesztési Igazgatója. Márpedig a BÉT-en használt, még a 2000-es évek előtt bevezetett MultiMarket Trading System (MMTS) kereskedelmi rendszer túlságosan egyedi, így a Xetránál nehezebb elérést biztosított a piac iránt egyébként érdeklődő kereskedők számára.

Miután Central European Stock Exchange Group (CEESEG) többségi (50,45%-os) tulajdont szerzett a Budapesti Értéktőzsdében, a legfontosabb stratégiai pillér az volt, hogy az egységes kereskedési felület működtessen a tagtőzsdéin, így Bécsben, Ljubljanában, illetve Prágában is. A BÉT decemberi csatlakozásával a CEESEG összes tagtőzsdéje a Xetra kereskedési rendszerét fogja használni, ráadásul az egyesítést más harmonizálási, egyszerűsítési lépések is kiegészítik (például egységesedik és egylépcsőssé válik a kereskedő tagok tagfelvételi folyamata), amik úgyszintén könnyítik a tagpiacok közötti átjárást.

A Xetra-közösséghez - amihez a BÉT is csatlakozni fog - 18 országból mintegy 250 brókercég és bank 4500 üzletkötője kapcsolódik, melyek mindegyike egyetlen kapcsolódási ponton keresztül éri el valamennyi Xetra kereskedési rendszerrel üzemelő piac több mint 11 ezer részvényét, 900 ETF-jét és 800 ezer strukturált termékét. Összehasonlításképpen: jelenleg a BÉT részvény piacán 4 országból összesen 25 kereskedő cég van jelen.

A bevezetés után a BÉT-en jegyzett részvények és kötvények technikailag tehát azonnal közvetlenül elérhetővé válnak valamennyi, a Xetrához már kapcsolódott kereskedő számára, ezzel egy időben pedig a BÉT kereskedő cégei is közvetlen technikai elérést kapnak az Xetra-közösség teljes termékkínálatához.

Egy tőzsde akkor képes betölteni legfontosabb feladatait, vagyis akkor tud a vállalati forrásbevonás egyik csatornája, a megtakarítások közvetítője, a gazdaság katalizátora és az információk, jövőbeli várakozások tükrözője lenni, ha kellően likvid - kommentált Végh, aki szerint a decemberi bevezetéssel járó újdonságok amellett, hogy a hazai befektetők számát és aktivitását is emelni fogják, a kibocsátók - és egyben az elérhető hazai termékek - köre is gyarapodni fog, így a külföldi kereskedők megjelenésével együttesen jelentősen bővíthetik a budapesti értékpapírpiac forgalmát.

A nagyobb számú piaci szereplő által generált több vételi és eladási ajánlat ráadásul szükségszerűen csökkenti a mindenkori legjobb vételi és eladási árak közti különbséget (a spread-et), így csökkentve a kereskedés rejtett költségeit. Ez utóbbi a legjobb vételi és eladási ajánlatok közti különbség, hiszen egy oda-vissza tranzakcióban, mikor veszünk, majd eladunk egy értékpapírt - hasonlóan a deviza vételi és eladási árai közötti eltéréshez - ezt a különbséget is meg kell fizetni. Magyarán minél kisebb ez a különbség, annál olcsóbb az üzletkötés. A kereskedés rejtett költségei ezen felül minden befektetőnek komoly tényezőt is jelentenek, hiszen ezek mértéke sokszor messze meghaladja a kereskedés látható költségeit, mint amilyenek például a brókerdíjak. Minél olcsóbb egy értékpapír kereskedése, azaz minél likvidebb egy piac, annál többet hajlandóak adni a befektetők azért az értékpapírért, így az értékpapír kibocsátója is jól jár a magasabb árazás miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!