Olcsóbb lesz az üzemanyag

Tovább csökken a jövedékiadó a következő napokban az üzemanyagoknál, mivel tovább emelkedtek az ásványolaj-forgalmazó cégek árai, mind a gázolajnál, mind pedig a benzinnél – közölte a Pénzügyminisztérium.
Kolozsi Pál, 2004. október 28. csütörtök, 10:45
Fotó:

A gázolajnál az üzemanyag két hétfőre számolva 243,94 Ft/l volt, ennek alapján szerdán a kormány újabb 80 filléres jövedékiadó csökkentésről döntött. E döntés eredményeként várhatóan november 1-től 1 forinttal csökken a javasolt gázolajár.


A 80 filléres jövedéki-adó csökkentéssel a gázolajnál 4,80 forinttal lesz kisebb a jövedéki adó mértéke az eredeti szinthez képest, ami 6 forint árcsökkentést eredményezett eddig.


A benzinnél is csökken az adómérték. A hétfői 256,15 Ft/l átlagár alapján, a benzin esetében is 80 filléres jövedéki adócsökkentésről döntött a kormány, ami 1 forintos árcsökkentést eredményez, várhatóan november 1- től.


A csökkentés eredményeképpen az ólommentes benzinnél 2, 40 forinttal lesz kisebb a jövedéki adó mértéke. Ezzel a változtatással 3 forinttal csökkentette eddig a benzin árát a kormány.


Az Országgyűlés májusban adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ha az üzemanyagok átlagárai jelentős mértékben emelkednek, a magasabb áru értékesítésből származó áfa-többlet bevételt a jövedéki adó mérséklésére fordítsa és ezzel tompítsa a drágulást.


Azóta ez minden esetben megtörtént, amikor az átlagárak jelentős emelkedésnek indultak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK