Olcsóbb lett az olaj

Hétfőn késő délutánra veszített értékéből az olaj - írja az MTI-Eco.
NAPI Online, 2007. szeptember 24. hétfő, 18:27
Fotó:

Nem sokkal 17 óra után az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent novemberi lejárata 56 cent csökkenéssel 78,74 dolláron volt. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 70 centtel 80,92 dollárra gyengült. Az árcsökkenés oka, hogy a Mexikói-öbölben fokozatosan újraindul az olajtermelés, miután pénteken már közel 63 százaléka állt azokra az előrejelzésekre, hogy a térséget trópusi vihar sújthatja. Azóta azonban kiderült, hogy tévesek voltak az előrejelzések, így az olajcégek megkezdték a termelés újraindítását. Vasárnap este a termelésnek már csupán 45,8 százaléka állt. Az Egyesült Államok napi olajtermelése a Mexikói-öbölben napi 1,3 millió hordó. Árcsökkentő tényező volt egy iráni OPEC illetékesnek az a kijelentése is, miszerint az olajkartell néhány tagja megkezdte a termelés növelését. Erre jóval azelőtt kerül sor, hogy a szervezet két hete hozott döntése értelmében novembertől napi 500 ezer hordóval bővítik az olajtermelést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK