A múlt héten emelkedett az amerikai államkörvények árfolyama, ez több tényező kedvező együttállásának volt köszönhető - emeli kö összefoglaló elemzésében a Reuters. A csökkenő európai kötvényhozamok, a nyugdíjalapok élénkülő kereslete, a befektetők aggodalma a gazdaság hosszabb távú kilátásaival kapcsolatban ugyanúgy szerepet játszott benne, mint a kötvényhozamok emelkedésére játszó spekulánsok short zárásai.

Az áremelkedés nyomán a 10 éves amerikai államkötvények hozama csütörtökön már csak 2,422 százalékon állt, ez a legalacsonyabb szint tavaly június óta. Mindezt annak ellenére, hogy a Fed már megkezdte kötvényvásárlási programjában a megvásárolt kötvények mennyiségének csökkentését. A jelek szerint a befektetők jelenleg nincsenek teljesen meggyőződve arról, hogy a Fed teljesen visszavonulót fúj a kötvényvásárlások terén, aggódnak a gyenge makrogazdasági adatok és az infláció hiánya miatt, ezen a képen az héten várható munkaerő piaci adatok változtathatnának - írja az elemzés. Addig a kötvénypiac várhatóan várakozó álláspontra helyezkedik.

David Keeble, a Credit Agricole Corporate and Investment Bank vezető globális kamatpiaci stratégája szerint a munkaerő piaci adatok emlékeztethetik majd a befektetőket arra, hogy mi is a valós helyzet, hogy az amerikai gazdaság azért növekedési pályán van.

A várakozások szerint májusban 215 ezer új munkahely keletkezhetett az Egyesült Államokban az áprilisi 288 ezer után, ami a legmagasabb érték volt 2012 januárja óta. Bár a munkaerő piac a gyógyulás jeleit mutatja, a fejlődés egyelőre mégsem olyan mértékű, hogy lökést adjon a bérek emelkedésének. Márpedig az alacsony inflációval kapcsolatos aggodalmak enyhüléséhez kulcsfontosságú lenne, hogy a bérek is emelkedésnek induljanak - mondta Quincy Krosby, a Prudential Financial piaci stratégája a hírügynökségnek.

Az ECB csütörtöki ülésére várt, a korábbinál agresszívabb monetáris lazítási intézkedések bejelentésével kapcsolatos spekulációk is felfelé hajtották a kötvényárakat. Ennek köszönhetően a múlt héten ez eurózónás kötvényhozamok - beleértve a perifériás országok kötvényeit is - lefelé indultak. A hosszabb lejáratú amerikai kötvényhozamok csökkenéséhez az is hozzájárulhatott, hogy az év korábbi szakaszában sokan építettek ki a hosszabb hozamok emelkedésére játszó pozíciókat, s ezzel most megégették magukat. A hozamgörbe nem lett meredekebb, s így ezek a pozíciók elég rosszul teljesítettek - írták a Wells Fargo elemzői.

Ugyanakkor ha fordulat következne be a kötvénypiacon, s a hozamok emelkedésnek indulnának, azt várhatóan elég gyors ütemben teszik majd, ezért a további hozamcsökkenésre játszani akár kockázatos is lehet- Olyan ez, mind az orosz rulett. Tudjuk hogy egyszer majd elsül a fegyver, s nagyot szól, csak nem lehet tudni, mikor - jellemezte a helyzetet Keeble.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!