Hatalmas emelkedésen van túl 2015 januárja óta a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX. Az akkor 15 600 pont körül járó mutató múlt csütörtökön történelme során első ízben 40 ezer pont felett zárt. A technikailag egyelőre nincs komoly jele annak, hogy a felfelé menet kifulladna.

A nagy emelkedés ellenére azonban elvileg lehet még tér felfelé a magyar piacban. Ennek oka, hogy hatalmas lemaradást kell ledolgoznia, 2010 tavasza és 2014 vége közötti időszakban ugyanis a magyar piac esett, illetve stagnált, miközben a nagy nemzetközi piacokon a történelem egyik legnagyobb tőzsdei áremelkedése zajlott le. Az S&P 500-as index például ebben az időszakban 1200 pontról 2500 pont fölé, a német DAX index 7500 pontról 13 500 pont fölé emelkedett.

Az említett 4-5 éves alulteljesítést jól mutatja a BUX index euróban számolt értékéből és a DAX indexből képzett relatív erő mutató. A relatív erő mutatót a technikai elemzés két termék egymáshoz képesti teljesítményének mérésére használja. A belőle képzett grafikonon ugyanúgy érvényesülnek a technikai elemzés alapvető szabályai, mint egy egyszerű árfolyamgrafikonon. Az emelkedő trend e szerint - azaz az egyik termék felülteljesítése - mindaddig megmarad és a létét feltételezni kell, amíg az ellenkezőjéről egyértelmű bizonyíték nem érkezik.

BUX/DAX relatív erő, nagyításért kattintson!
Kép: Napi.hu

A BUX index alulteljesítő trendjének megfordulására a jelzés 2015 őszén érkezett, s azóta mindössze egyszer, idén tavasszal került komoly veszélybe ez a kedvező teljesítmény.

A BUX/DAX relatív erő mutató jelenleg 0,98-on áll. Ez nagy menetelést jelent a 2015 januári 0,48-as értékhez képest, azonban egyáltalán nem jelent historikus összehasonlításban magas értéket. 2004 január elsejétől nézve például a két index relatív erejét mérő mutató átlagos értéke 1,08 volt, s ha csak az elmúlt 10 évet nézzük, akkor az átlag 1,41. Ez alapján tehát a mostani, 40 ezer pontos indexérték egyáltalán nem tekinthető soknak ilyen időtávon.

Volt már ez a mutató jóval magasabban is, 2005 szeptemberében például elérte az 1,9-es értéket is, ez a mostani DAX index értéknél és az euróárfolyamnál például 76 ezer pontos BUX index értéket jelentene. A korábbi, alulteljesítő időszak előtt elért 2010 áprilisi BUX csúcsnál 1,5 felett volt a relatív erő mutató. Tehát ha csak a 2010 és 2015 közötti alulteljesítését dolgozná le az index, akkor az egy mostani DAX értékkel és forintárfolyammal számolva 60 ezer pontos BUX értéket jelentene.

DAX index
Kép: www.markers.hu

Ez persze csak játék a számokkal. Ami fontos, hogy a DAX index jelenleg egy emelkedő trendben van és technikailag először akkor kellene ennek e trendnek a megfordulására gyanakodni, ha a júliusi, 11 900 pont körüli mélypontját letörné a német mutató. Ez a mostani értékénél jó 10 százalékkal alacsonyabban van.

A BUX index felülteljesítő trendjének megfordulásától pedig jelenleg akkor kellene tartani, ha a relatív erő mutató az idén májusi, 0,817-es érték alá csökkenne. Ez azt jelenti, hogy bár a technikai kép hosszabb távon még mindig azt feltételezi, hogy a magyar piac jól fog teljesíteni, azonban olyan sokat emelkedtek az árfolyamok a legutóbbi korrekció óta, hogy ebbe az emelkedő trendbe még egy jó, 17 százalékos alulteljesítő időszak is belefér a DAX index 10 százalékos esése mellett.

BUX index
Kép: www.markers.hu

A BUX index önmagában pedig akkor is emelkedő trendben maradna, ha egy korrekcióban 37 000 pontig, szeptemberi mélypontjáig esne értéke.

A kép forrása: Pixabay

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!