Ömlik a pénz a Vámpír Poliphoz

Szinte minden szempontból remek évkezdést tudhat magáénak a hírhedt amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs - a válság előtti teljesítmény azonban még mindig messze van.
NAPI, 2013. április 16. kedd, 15:07
Fotó: Napi.hu

A legmagasabb Wall Street-i becslésnél is jobb nettó profitról és bevételről számolt be a Goldman Sachs az első negyedévben; a nyereség az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékos emelkedés után 2,3 milliárd dollárra, a bevétel pedig 9 százalékot ugorva 10,1 milliárd dollárra emelkedett. Az elemzői konszenzus 2,1 milliárdos profittal és 9,7 milliárdos bevétellel számolt. Szezonálisan ez a legerősebb hónap a bevételek szempontjából, de így is kiemelkedő, hogy 2011 első negyedéve óta nem termelt ennyi pénzt a bankcsoport.

A Goldman hagyományos üzletága, a befektetési banki részleg éves összevetésben 36 százalékkal több bevételt, 1,6 milliárd dollárt hozott az újjáéledő vállalati piaci helyzetnek köszönhetően, és a bank saját számlájára kereskedők is belejöttek, 8 százalékkal több, 2,1 milliárd dollárt termeltek. A legnagyobb bevételi forrás, az intézményi ügyfelek kiszolgálásából származó bevétel azonban 10 százalékkal 5,1 milliárdra csökkent, a bank szerint azért, mert csökkenteni kellett a jutalékot. A bank operatív kiadásai eközben lényegében nem változtak 6,7 milliárd dolláron, a Vámpír Polipnak csúfolt pénzintézet alkalmazottjai átlagosan évi 403 ezer dollárt keresnek (az alkalmazottak száma viszont 32 ezerre csökkent).

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK