Az OMV vezetői ismételten megkeresték mind a magyar kormányt, mind a Mol vezetését, de egyelőre sehonnan nem kaptak olyan választ, ami a korábbi elutasításhoz képest pozitívabb véleményt tükrözne. Arra a kérdésre, hogy személyesen Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyaltak-e, a vezérigazgató nem adott választ - írja az MTI-Eco az OMV-vezér által elmondottakra hivatkozva. Ruttenstorfer közölte, a magyar kormány előtt is nyilvánvalóvá akarják tenni, hogy egyenlő felek összeolvadását szeretnék elérni, amin mindenki csak nyerhet. Ami pedig a 9 milliárd euró szindikált hitelt illeti, elmondta, hogy az általa meg nem nevezett bankok az után mutattak készséget az egyesülés finanszírozásra, hogy az OMV európai és amerikai roadshow keretében megvizsgálta, hogyan fogadnák a befektetési alapok az egyesülés lehetőségét. Egy felvetésre, hogy Brüsszel mit szól az egyesüléshez és a magyar fél ellenkezéséhez, elmondta: az OMV szigorúan tartja magát az európai előírásokhoz. Emlékeztetett arra, hogy Brüsszel korábban az úgynevezett aranyrészvény ellen foglalt állást. (Bár a magyar államnak nincs aranyrészvénye a Mol-ban, a kijelentés minden bizonnyal a kormánybefolyást ellenző brüsszeli álláspont példaértékét idézte.) Arra a kérdésre pedig, hogy az orosz Gazprom növekvő agresszivitására válasz-e az OMV akvizíciós terve, az OMV vezetője azt válaszolta: nem akarja csak a Gazpromot kiemelni a sok lehetséges versenytárs közül. Megjegyezte, hogy a Lukoil, a Rosznyeft, a kazah olajtársaság, a volt Szovjetunió országaiban működő olajtársaságok komoly versenytársak, és Nyugat-Európában is sok komoly cég szeretne ebben a régióban terjeszkedni. Az egyesülés a résztvevőknek jobb versenyfeltételeket biztosítana - mondta Wolfgang Ruttenstorfer.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!